"De Vrijpion"

Onze vereniging


Welkom bij schaakvereniging De Vrijpion uit Boxmeer. Onze vereniging is een gezelligheidsvereniging die wekelijks op maandag in hotel restaurant De Baronie haar clubavond heeft. Dat zijn meestal wedstrijden voor de onderlinge interne competitie, waarbij het vooral om de gezelligheid gaat. Daarnaast zijn er ook snelschaakavonden, en instructieavonden, en soms zijn we gastheer voor andere verenigingen in het kader van de drie provinciëncompetitie, een regionale competitie die enkel voor de eer en gezelligheid gespeeld wordt.

Ook hebben we een succesvolle jeugdafdeling die vooraf aan de clubavond bijeen komen. U bent van harte welkom om een keer te komen kijken en eventueel een partijtje mee te spelen. Het niveau is hierbij niet belangrijk. Ook beginnende of minder ervaren spelers nodigen wij van harte uit om eens een keer binnen te wandelen en wellicht aan te schuiven. De gezelligheid staat bij ons voorop!

Externe competitie

De Vrijpion was in 1962 een van de initiatiefnemers van de Drie Provinciën competitie en neemt daar nog steeds elk jaar aan deel. (zie link onderaan deze pagina).

Jeugdopleiding

De jeugd (van 6 tot 18 jaar) start om zeven uur met instructie volgens het succesvolle stappenplan van de KNSB, de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Daarbij horen examens waarmee je diploma's kunt verdienen.

Rond half acht speel je een partij voor de interne competitie. En vier keer per jaar is er een snelschaakavond.

Schaaktoernooi

Jaarlijks organiseert De Vrijpion het “Witte Kerst”-toernooi, wat garant staat voor succes, mede dankzij de lunch die aan alle deelnemers wordt aangeboden. In het verleden hebben zelfs grootmeesters en meesters deelgenomen aan dit evenement, en niet altijd werden ze winnaar van het toernooi!Een clubavond met gasten van schaakclub Gennep.

Grootmeesters op bezoek

Ook grootmeesters bezochten in het verleden het clublokaal van de vrijpion op voor simultaansessies tegen leden en gastspelers. Zo kan iedereen zijn krachten eens meten met een landelijke- of wereldtopper. Bijzonder trots zijn wij op het bezoek van ex-wereldkampioen Viswanathan Anand in 1992, die destijds op de tweede plaats van de wereldranglijst stond. Ook onze nationale trots Jan Timman mochten wij ooit begroeten toen hij nog bij de wereldtop behoorde. Helaas zijn er van dit laatste bezoek geen foto's of data meer beschikbaar. Maar enkele oude foto's zijn nog bewaard.

In 2018 bezocht Loek van Wely, ook wel King Loek genoemd onze club, om tot de ontdekking te komen dat je niet zo maar wint, getuige de overwinning van clublid Marius de Haas met zwart!

Rechts Vlastimil Hort in 1991 met links toenmalig voorzitter Peer Baudoin en Marco Huysmans 3e van links.

Anand in 1992 spelend tegen oud kampioen van de Vrijpion Marco Huysmans.

Externe link(s):


Drie Provinciën competitie: Drie provinciencompetitie

online schaken: https://www.chess.com/

Live GM toernooien: https://www.chessbomb.com/

Schaakopeningen en analyse tools: https://www.365chess.com/ of

http://database.chessbase.com/ (account nodig)

Eindspel database: https://www.shredderchess.com/

Schaakbond met verdere links: https://schaakbond.nl/

Info en nieuws: https://schaaksite.nl