Welkom bij sv De Vrijpion

Sensatie bij Robert en Jan 30 januari

De partij tussen Robert en Jan stond op het programma. Jan is in goede vorm en Robert weet er vaak iets spectaculairs van te maken. Robert opende zoals vaker met e4, waarna Jan de Siciliaanse verdediging (c5) speelde wat zich later ontwikkelde tot de Najdorf variant. In het begin werd er vrij accuraat gespeeld, echter zijn er ook foutjes gemaakt. De vollige partij is na te spelen op de "Partijen en analyses"-pagina.


na 18. Pe2

Zet 18. Pe2 van Robert was een fout. Jan kan hier met Pb4 de stelling naar zich toe trekken. Maar na 18... Pb4 19. Pc3 gaf Jan met 19... Pf4 een deel van het voordeel weg, beter was 19... d5.

Na 28... d5

Verder in de partij bij zet 28 maakte Jan nog een fout waardoor Robert Jan een klein koekje kon geven van eigen deeg. Helaas zag Robert het voordeel niet wat er wel was. De juiste zet is hier Pf5 met een matdreiging en veel druk op g7 en d6.

Na 42... Txc2

Richting het einde van de partij bleef het gelijk opgaan tot het moment van bovenstaande stelling. Robert zag net iets te laat dat 42. ... Txc2 blunder was. Hij verzuimde 43. Db3+ te spelen om de toren op te halen. (Na de toren gewonnen te hebben heeft zwart helaas niet Df3+ omdat wit dit kan pareren met Dg2.)

Niet veel later begon Jan nog een spannende aanval op de Koning van Robert, maar dit ging net goed, er waren geen goede schaakjes meer, dus bleef er een remise achtige stelling over. Jan maakte onder de groeiende tijdsdruk een grote blunder door zijn dame weg te geven waarna Jan direct op moest geven.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: De3

Fraaie overwinning Arjan. 23 januari

In de zestiende ronde trof Henny het niet met een in vorm zijnde Arjan tegenover zich. In een Hollandse partij speelde wist Arjan enkele zwaktes in Henny's stelling uit te lokken waar hij handig op inspeelde. Langzaamaan wist hij een positioneel voordeel op te bouwen wat zich al snel loonde met pionwinst en even later de partij. Henny speelde niet eens zo slecht, maar soms is dat niet voldoende. Jammer voor Henny, die wellicht aan het slechtste seizoen uit zijn lange carriere bezig is. Hopelijk herpakt hij zich in de volgende ronde tegen Jos. De partij is na te spelen op de partijen en analyses pagina.

Arjan, rechtsvoor en Henny analyseren de partij onder het toeziend oog van Luuk en met steun van Marius.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: b3

Wim verslaat Marco. 16 januari

In de vijftiende ronde wist Wim verrassend Marco onderuit te halen met een goed gezien kwaliteitsoffer voor 2 pionnen. Eerder in de partij bood Wim nog remise aan, wat door de laatste tijd goed presterende Marco werd afgeslagen. Dat pakte echter verkeerd uit. Enkele zetten later kreeg Wim de gelegenheid om een stuk te offeren voor een positioneel gewonnen stelling. Deze kans liet Wim niet aan zich voorbijgaan, en even later mocht hij de felicitaties van zijn opponent in ontvangst nemen. Fraai gespeeld door Wim, en hij liet hiermee zien dat er met hem wel degelijk rekening gehouden moet worden.

Verder herstelde Piet zich enigszins van zijn teleurstellende resultaten in de laatste rondes. Henk maakte enkele positionele fouten die hem fataal werden. Het eerste kritieke moment was al op zet 11.

Henk met zwart aan zet. Hij staat wat gedrongen maar veel is er nog niet aan de hand. Hij besloot hier echter tot het verdedigende 11. h6?. Dat haalt uiteraard Lg5 of Pg5 uit de stelling, maar het dreigende loperoffer op h6 is een prima aanknooppunt voor een witte aanval. In feite is het een verzwakking. Even later werd een tweede verkeerde inschatting hem dan ook fataal.

Henk wederom aan zet. Piet is de aanval op h6 aan het voorbereiden. Hij kan zich beraden op het beste plan. Direct Lxh6, of eerst Lb1 gevolgd door Dd3 met matdreiging, of misschien iets met g4 of Pe2? Henk steekt de helpende hand uit met Da5? Tsja, je sterkste stuk weghalen van de verdediging is gevaarlijk, en in dit geval zelfs vrijwel verliezend. Piet sloeg dan ook direct toe met 15 Lxh6! De loper nemen verliest. gxh6 16 Dxh6 f5 (gedwongen) 17 exf5 Pxf5 (wederom gedwongen) 18 Dg6+ Kh8 en 19 Pg5.

Henk besloot het stuk dan ook niet te nemen en koos voor 15 Kh8, maar ook dit verloor uiteindelijk waardoor Piet na enkele matige resultaten weer eens een keer het zoet van de overwinning mocht smaken.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Te6

Knappe overwinning Theo 19 december

In de veertiende ronde was, wellicht de opmerkelijkste uitslag, de fraaie overwinning van Theo op Henny. Theo speelde zeer degelijk, en de overwinning was dan ook verdiend. Henny was net wat teveel gericht op zijn aanval aan de damezijde van het bord, en onderschatte de tegenkansen van Theo aan de koningszijde. Met een goed gezien kwaliteitsoffer trok Theo de overwinning dan ook naar zich toe. Daarmee is Theo nu ruimschoots koploper in de keizer- en elobeker competitie. Een topseizoen tot nu toe voor Theo!

Naast deze overwinning is eveneens de degelijke overwinning van Marco op Piet in het oog springend. Marco zette de opening op volgens het momenteel vrij populaire Londen systeem, dat zich kenmerkt door de zetten: d4, lf4, e3, c3, h3 en Ld3. Piet probeerde dat te weerleggen met een nogal ongebruikelijke variant met Pd5 en f5, wat opmerkelijk goed speelbaar was. Het wellicht kritieke punt in deze partij kwam bij onderstaande stelling:

Piet, met zwart, speelde op het openbreken van het centrum door de zet e5 voor te bereiden. Moet hij die nu spelen of is dat wat te voorbarig? De computer geeft meteen het antwoord. Met Ld7 heeft zwart een klein voordeel, en met e5 creëer je zwaktes in de stelling, en dat komt dus te vroeg. Piet wist het niet, en dacht dat e5 goed was. In het vervolg wist Marco dit netjes in winst om te zetten, wat hem een fraaie derde plaats op de ranglijst oplevert. Voor Piet en Henny rest niet veel meer dan het besef dat ze de laatste tijd behoorlijk in de lift zitten, maar dat die helaas wel naar beneden gaat.

Tot slot liet Eldert weten dat hij de competitie gaat verlaten vanwege te weinig progressie. Jammer, want in zijn slotpartij tegen Luuk liet hij zien dat hij het spelletje wel degelijk begrijpt. Ondanks het verschil in rating wist hij het Luuk nog behoorlijk moeilijk te maken, maar helaas leverde hem dat uiteindelijk geen glorieus afscheid op. Wellicht vindt hij meer voldoening in zijn cursus latijn, waar hij zich nu op gaat richten.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Lb6

Robert verslaat Piet 12 december

In de dertiende ronde wist Piet zijn mispeer van de week ervoor met succes te herhalen. Hij moest tegen de altijd lastige Robert die, vanwege zijn ongebruikelijke openingskeuzes altijd onvoorspelbare partijen op het bord weet te toveren. Dat viel deze keer nogal mee. Na een enigszins ongebruikelijke opzet ontstond een vrijwel gelijke stelling op het bord met kansen aan beide zijdes. Robert had lang gerokeerd, en kreeg te maken met een oprukkende b-pion die voor wat dreiging zorgde. In een poging het tij te keren posteerde hij zijn paard op de b-lijn, wat Piet de gelegenheid gaf op een vrijwel winnende combinatie. Helaas voor hem zette hij te snel, waarna beide spelers de betere voortzetting alsnog zagen. Te laat, en even later maakte Piet het nog erger met totaal verkeerde paardzet. Robert zag het aan, en begon wat vreemde trekjes te vertonen, alsof hij ieder moment in een Braziliaanse vreugdedans kon uitbarsten. Dat deed hij niet. In plaats daarvan deed hij de juiste zet waarna Piet enkele zetten later, zichzelf stevig vervloekend, de handdoek in de ring gooide. De partij is na te spelen op de analyses pagina.

Verder lijkt de opleving van Radboud van korte duur te zijn. Hij zette zijn partij stevig op, met vele dreigingen door zijn actieve stukken en ver opgerukte pionnen. Helaas voor hem verdedigde Arjan goed en keerde het tij. Na materiaalverlies wist Arjan het punt binnen te halen die, op zijn beurt, bezig is aan een prima seizoen.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Da6

Goed herstel Radboud. 5 december

Pakjesavond was voor veel Vrijpionners geen belemmering om toch nog de weg naar het clublokaal te vinden. Het was wat stiller, maar er was nog voldoende animo voor een gezellige clubavond. Radboud herstelde zich goed van de wat mindere resultaten in de laatste paar wedstrijden via een fraaie overwinning op Jan, die hiermee op zijn beurt een einde zag komen aan de fraaie resultaten die hij juist behaalde in de laatste rondes. In het middenspel vol stukken liet Jan toch zijn dame opsluiten die, na een torenaanval, geen goed vluchtveld meer had. Jan verzonk in gepeins. Iets wat hij waarschijnlijk wat eerder had moeten doen. Hij probeerde nog wat, maar vergeefs. Enkele zetten later mocht hij zijn tegenstander feliciteren die hopelijk weer de weg omhoog gevonden heeft.

Verder was de remise van Ton op Piet ook opvallend. Ton speelde een goede en degelijke partij en gaf Piet eigenlijk geen enkele kans op voordeel. Pas op zet 38(!) maakte hij een foutje met enkel nog beide dames, beide een loper van ongelijke kleur, en 5 pionnen op het bord. Een passief loperzetje koste hem een pion, waarna hem niets anders meer restte dan met een aantal schaakjes van de koningin zijn tegenstander tot een foute koningszet te verleiden. Dat lukte wonderwel. Op het 5e schaakje had Piet de winst voor het grijpen gehad als hij met zijn koning naar het midden van het bord was getrokken in plaats van de vlucht naar de rand van het bord. Een ernstige misrekening, die eeuwig schaak toeliet, wat Ton dankbaar aannam. Een mooi resultaat voor Ton. wat hem meteen de koppositie voor de keizerbeker opleverde, en een mooie generale voor het Witte Kerst Toernooi aanstaande zaterdag.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Tb8

Een late avond. 28 november

De elfde ronde is een lange avond geworden. Met een lastig eindspel tussen Robert en Wim. In de partij tussen koploper Luuk en Jan kwam Luuk goed uit de opening met een pionnenstorm richting Jan's koning, maar door een paar onnauwkeurige zetten van Luuk en scherp spel van Jan wist Jan het Luuk nog erg moeilijk te maken. Met een klein beetje geluk wist Luuk Jan's aanval te verdedigen en kon hij zijn aanval verder voortzetten waarna mat uiteindelijk onoverkoombaar was. De partij is terug te vinden op de pagina "Partijen en analyses".

Tussen Theo en Guus ging het lang gelijk op, maar door een fout van Guus wist Theo materiaal te winnen en daarmee ook de partij. Hierdoor heeft hij nu de leiding in zowel de keizerbeker als de elo-beker over heeft genomen van Jan en Ton.

De partij tussen Robert en Wim was er een van de lange adem. Robert had zich voorgenomen om geen remise aan te nemen met alle stukken op het bord zoals tegen Ton dus moest hij maneuvreren om er meer uit te halen. hij wist op een geven moment een pion te winnen en was en toen van overtuigd dat de wist zijn kant op zou komen. Zo eenvoudig was het echter niet door het taaie verdedigen van Wim. Maar nadat Robert's koning ongeveer alle velden van het bord had gezien was de laatste pion van Robert niet meer tegen te houden en moest Wim de handoek in de ring gooien. Ook dezee partij is terug te vinden op de pagina "Partijen en analyses".

Puzzel van de week.

Mat in 3, wit aan zet

Oplossing vorige week: Ld8

Theo klopt talent Radboud. 21 november

In de tiende ronde wist Theo het aanstormend talent Radboud met een openingsvalletje te verschalken, waardoor hij meteen Radboud wist te passeren op de ranglijst. Een tegenvaller voor Radboud die, wellicht door examenstress, de verwachtingen voor dit seizoen nog niet helemaal waar lijkt te maken. Hopelijk voor hem en voor ons gaat de druk er snel van af en pakt hij de draad weer als vanouds op. Theo ondertussen, heeft tot nu toe een prima seizoen, en dingt dan ook volop mee naar de rating- en keizerbeker.

Voor deze beker lijken vooralsnog Jan en Ton de grootste kanshebbers te zijn. Waarbij vooral Jan bezig is met een prima seizoen getuige zijn degelijke overwinning op Marius. Marius is doorgaans niet de gemakkelijkste tegenstander om te verslaan, maar tegen een Jan in vorm moest hij dit keer toch het onderspit delven.

Naast deze partijen stond de partij tussen Luuk en Robert op het programma die, vanwege de ongebruikelijke openingskeuzes van Robert, eveneens de nodige verwachtingen schepte. Dat viel een beetje tegen. Hoewel de opening ongebruikelijk leek, is dezelfde opening al eerder gespeeld tussen Illescas en Mark Hebden in 1989. Iets waarvan Luuk en Robert ongetwijfeld geen weet hadden. Zie diagram.

Hebden zette hier voort met het voor de hand liggende Pxd6, en er is niet veel aan de hand. Robert koos echter voor het ongelukkige Le6. Geeft minstens een pion af bij een nadelige stelling, en dat is tegen Luuk doorgaans niet zo verstandig. Luuk nam het presentje dan ook dankbaar aan, en mocht enkele zetten later dan ook de felicitaties van zijn opponent in ontvangst nemen. Daarmee blijft hij koploper op de ranglijst.

Puzzel van de week.

Mat in 3, wit aan zet

Oplossing vorige week: Db8

Veel remises in de negende ronde 14 november

De negende ronde van de competitie kenmerkte zich door vier remises in negen partijen, waardoor echte verrassingen uitbleven. Vooraf werd vooral uitgekeken naar het duel tussen de beide uitdagers van Luuk: Piet en Jesus. Beide spelers gingen er eens goed voor zitten om met een winstpartij de strijd om de titel zo spannend mogelijk te maken. Dat lukte slechts ten dele. In een goed gespeelde partij, zonder echte hoogtepunten speelde Jesus een onorthodoxe opening door op e4 meteen met het ongebruikelijke a6 te riposteren. Daarmee ontwijkt hij theorie, maar geeft wel het initiatief vrijwillig aan zijn opponent. Piet wist het gegeven voordeel lang vast te houden tot op zet 23 de volgende stelling op het bord kwam:

Wit staat duidelijk beter, maar hoe nu verder? Piet speelde hier het op het oog sterk uitziende 23 Dg4!? Geen echte blunder, maar met het betere Dh4 had hij het voordeel vast kunnen houden. Na enig nadenken speelde Jesus hier Lc1! waarmee hij loperruil afdwong en Piet zijn sterke loperpaar en het initiatief kwijt was. In het vervolg wist Jesus zelfs het initiatief over te nemen, tot op zet 30 de volgende stelling op het bord kwam:

Er gaat meer dreiging uit van de zwarte stelling. Maar hoe nu verder? Zwart speelde hier Dh3!?, met de matdreiging op f1. Na eenvoudig De2 of De1 is er echter niets meer aan de hand, en is het zwart op zijn beurt die het initiatief uit handen geeft. Met 30 Dxe3+ 31 Lxe3 en Te6 zou zwart het initiatief behouden, al is winst nog ver te zoeken. In het vervolg ruilde Piet nog het sterke zwarte paard voor zijn loper en kwam nog deze stelling op het bord:

Het lijkt er op dat wit een pion gaat winnen na 38 Dxh7. Dat faalt echter jammerlijk op De1+, Kg2, De2+, Kh3!? en Dh5+!.

Wit moet de dames ruilen, en dan lopen de a- en b-pionnen door. Wit kan het nog net remise houden met Dxh5, gxh5 en g4!, maar dat is niet eenvoudig te zien. Dit kwam echter niet op het bord. Piet zag het gevaar tijdig, en speelde 38 c6 i.p.v. Dxh7 om nog een winstpoging te wagen. Jesus pareerde dit echter eenvoudig met eeuwig schaak na Dxe1+ en remise overeen gekomen. Een terecht resultaat, met Luuk als lachende derde. Volgende week mag Robert proberen om Luuk het lachen te laten vergaan als hij het met zwart mag opnemen tegen zijn oude jeugdrivaal.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Pd2

Welkom Kevin. 7 november

Het heeft een paar weken geduurd, maar uiteindelijk heeft Maikel toch zijn broertje Kevin kunnen overtuigen om naar de schaakclub te komen. In zijn eerste wedstrijd werd meteen het vuur aan zijn schenen gelegd door Jesus, een titelkandidaat die het zijn tegenstanders altijd moeilijk maakt. Kevin heeft zich moedig verzet maar de aanval van Jesus was veel te sterk. Volgende week mag Kevin zijn krachten testen tegen Eldert.

Ton heeft met winst op Jan zichzelf op weten te werken naar een 4e plaats op de ranglijst. Tevens heeft hem dit ook wat extra ratingpunten opgeleverd waarmee hij vooralsnog de Elo-lijst aanvoert. Kan hij dit volhouden tot het einde van het seizoen? In de keizerbeker leverde deze winst hem maar 1 punt op en moet daarmee Arjan, die al goed spel heeft laten zien dit seizoen, voor laten gaan met een half puntje. Maar er kan nog vanalles gebeuren.

Puzzel van de week.

Mat in 3, wit aan zet

Oplossing vorige week: Pd5

Remise in duel tussen de koplopers. 24 oktober

Voor de zevende ronde stond het duel tussen de regerend kampioen en huidige koploper Piet op het programma, die meestal garant staat voor een mooie strijd. Deze keer koos Luuk voor een wat onorthodoxe opzet met voorzichtige pionnenzetjes zoals b6, d6, e6, g6 en h6. De theorie vermijden en wellicht Piet verleiden met een te vroeg ingezette aanval moet hij gedacht hebben.

Piet reageerde hierop door een pionnenstorm op te zetten op de damevleugel die er veelbelovend uitzag. Luuk verzonk in gepeins, en wist de dreigingen echter vakkundig te pareren. Hij zette een tegenactie in, met zijn pionnen aan koningskant, waarmee hij echter wel de dekking van zijn koning liet vallen. Veel dreiging ging hier echter niet van uit, en na wat afruil bood Luuk dan ook remise aan, wat Piet na enig nadenken accepteerde. Een terecht resultaat in een partij die eigenlijk nergens echt uit evenwicht was.

Naast deze partij viel vooral de nederlaag van Henny tegen Jan op. Henny stond de hele partij goed tot gewonnen met materieel voordeel, maar hij zag zowaar een mat in een over het hoofd. Onder het uitslaken van de kreet "Jonge toch!" gaf hij op. Een zure nederlaag, en iets wat hem niet vaak overkomt. Maar zelfs na een heel leven lang schaken kan het je overkomen. Ook dat hoort bij schaken.

Volgende week is het snelschaken, zodat Piet in ieder geval nog een extra weekje van zijn koppositie kan genieten.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Dd4

Aan elkaar gewaagd.

Het is de zesde ronde waarin het niveau van de tegenstanders dichter bij elkaar komt te liggen. Dit resulteert in spannende partijen waarbij in 3 gevallen ook geen winnaar uit gekomen is. Zo ook in het broederduel tussen Henny en Wim Kempen. Niet verrassend opende Henny met 1. e4 waarna Wim de Franse verdediging op het bord zette. Al snel was duidelijk dat het spel zich op de damevleugel concentreerde. Henny probeerde hier aan te vallen maar Wim wist dit keurig te verdedigen. En om de familiesferen niet teveel te verstoren zijn ze beide akkoord gegaan met een remise.

Tussen Guus en Maikel ging het aardig gelijk op. Guus kwam iets beter te staan en de stukken van Maikel werkten niet goed samen. Maar Guus had een mooie plannetje om Maikel in 2 zetten mat te zetten met Pc6 en Pe7# (zie diagram). Maikel had dit even over het hoofd gezien en probeerde een aanval op te bouwen met b4. Maar dat was dus helaas te laat en het mooie matje van Guus kwam naar zijn vreugde op het bord.


De partij tussen Luuk en Marius was, zoals altijd een dynamisch en interessante partij. Luuk kwam beter uit de opening en de koning van Marius stond op de tocht te staan. Maar door enkele onnauwkeurigheden van Luuk kreeg Marius steeds meer spel en moesten de dames van het bord waardoor de koning van Marius ineens actief was in plaats van een zwakte. Na het afruilen van de dames wist zwart zijn stukken te ontwikkelen waardoor een gelijke stelling op bord kwam. Marius Vond de sterke loper van Luuk maar niks, en wilde er graag vanaf waardoor hij enthousiast Le3 speelde. Dit kostte hem een pion na Pxd6, maar omdat Marius nog enthousiaster werd en Lxb4 speelde gaf hij een stuk en de partij weg. Na Pxe4 stonden beide lopers in en dus gaf Marius direct op.


Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Pd5. na ...cxd5 en exd5 heeft wit twee sterke vrijpionnen, een sterk centrum en 2 sterke diagonalen richting de koning. Hij gaat het materiaal met rente terug winnen.

Fraaie overwinning van Jan.

Het moment van de vijfde speelronde kwam dit keer van Jan. Hij moest het opnemen tegen Arjan, die de laatste tijd een opmerkelijke progressie laat zien, die hem al een plaats bovenaan het keizerbekerklassement opleverde. Zou Arjan de goede lijn tegen de altijd gevaarlijke Jan vol kunnen houden? Dat bleek van niet. Arjan bouwde zijn stelling te voorzichtig op, wat Jan goede aanvalskansen bood. Al na 12 zetten stond de volgende stelling op het bord.

Arjan had zojuist Le6 - f4 gespeeld. Het ziet er gevaarlijk uit, maar in feite is er niet zo veel aan de hand. De computer geeft hier Tdg1 en Lxh4 als beste voortzetting, met ongeveer gelijk spel. Jan had echter iets anders in gedachte en speelde het verrassende g4!?. Met een venijnige val. Arjan trapte er in en speelde Lxg4?, waar Lf6 alle gevaren bezworen had. Jan sloeg onmiddellijk toe met Lxh6!! en plots wordt het duidelijk.

De witte dreigingen zijn niet meer te pareren. Om mat te vermijden moet zwart zijn loper geven. Fraai gespeeld van Jan. Arjan probeerde het nog wel, maar na gxh6 15 Dxg4 Kh8 16 Df4! is er geen redding meer mogelijk.

Verder viel de gedegen overwinning van Marius tegen de eveneens sterk opkomende Ton op. Marius liet zien dat er nog altijd rekening met hem gehouden moet worden, en gaf Ton eigenlijk geen echte kans. Sterker nog, hij miste enkele mogelijkheden om de partij voortijdig te beslissen. Een moment in deze partij is tevens een mooi leermoment. Dat moment is deze week, bij uitzondering, de puzzel van de week.

Als laatste zijn de overwinningen van Marco op oud kampioen Henny, en de winst van nieuwkomer Maikel op de altijd lastige Theo het vermelden waard. Maikel laat meteen al zien dat hij mee kan op de club en dus een aanwinst is. Volgende week staat hem, tegen Guus, een nog grotere uitdaging te wachten.

Puzzel van de week.

Deze week eens een andere variant van de puzzel van de week. Onderstaande stelling kwam voor in de partij tussen Marius en Ton. Ton had zojuist Pf8 gespeeld. Met welke positionele krachtzet kan Marius nu een voordelige stelling bereiken die hem uiteindelijk materiaalwinst en de partij moet opleveren? Geen schande dat Marius hem miste, want hij is lastig.

Oplossing vorige week: Ka2

Geluk, pech of een verkeerde inschatting.

Evenals vorige week wist Ton goed spel te laten zien en maakte hij het Henny erg lastig. In het eindspel kwam hij 2 pionnen voor, maar door slim af te ruilen van Henny bleef een eindspel over met lopers van ongelijke kleur. En zelfs met 2 pionnen extra is dat remise.

Arjan kwam sterk uit de startblokken en wist een goede aanval op te bouwen. Guus had een zetje over het hoofd gezien waardoor Arjan een pionnetje kon snoepen. Hij wist dit goed om te zetten naar een gewonnen stelling, maar Guus liet zich niet zomaar pakken en wist nog een matdreiging te creëren. Arjan was waarschijnlijk te enthousiast in de aanval en had de dreiging van Guus gemist waardoor Guus er met een vol punt vandoor is gegaan.

Robert heeft de gehele partij Kees onder druk weten te zetten maar Kees heeft dit keurig weten te verdedigen. Na het ruilen van de meeste stukken bleef een pionneneindspel met 1 set torens over. Robert was net 1 zet te laat met het inzetten van zijn koning waardoor een remisestelling overbleef. Kees had erg weinig ruimte maar door nauwkeurig spel is dat prima remise te houden, echter door het soms vergeten van het indrukken van de klok en de druk op de stelling van Robert kwam Kees in tijdnood en dit heeft Robert dan ook het punt bezorgt.

De partij tussen Luuk en Jesus was ook een interessante. Beide spelers hadden tegengesteld gerokeerd en waren met een pionnenstorm bezig. de aanval van Luuk was echter net iets sneller waardoor Jesus in de verdediging moest. Hij offerde nog een toren op om een aanval te krijgen maar dat liep uit op niks. Waarna, na nog een toren en paardoffer mat onvermijdelijk was. Dat wist hij nog wel te voorkomen door tijdig op te geven.

Verder wist Marco een degelijke overwinning te boeken op nieuwkomer Maikel, die een foutje op de 12e zet afgestraft zag worden, waarna Marco het keurig uitspeelde. Deze partij is na te spelen op de partijen pagina.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Kb2

Degelijke remise Ton tegen Luuk.

Evenals in het vorige seizoen wist Ton al om Luuk het vuur aan de schenen te leggen. Maar waar Luuk vorig seizoen nog met de schrik vrij kwam, moest hij nu toch zijn eerste remise noteren. Kennelijk had Ton lering getrokken uit zijn, nogal zure, nederlaag vorig jaar, en bleef hij tot het einde toe geconcentreerd spelen om zo, de zeer verdiende, remise binnen te halen. Daarmee kwam Luuk eigenlijk nog goed weg. In het middenspel wist Ton een pionnetje te veroveren waarbij ook nog Luuks koning wat ongelukkig geposteerd stond. Maar van Luuk is het bekend dat hij er nog eens goed voor gaat zitten als hij wat minder staat. Een slechte positie haalt bij hem het beste naar boven, en niet zelden weet hij er nog een overwinning uit te slepen. Vorig jaar bracht hem dat nog succes tegen Ton, maar dit jaar liet Ton zich de kaas niet van het brood eten. Hij bleef geconcentreerd, om laat op de avond de remise te kunnen noteren, waar er wellicht nog wat meer in gezeten had. Toch een fraai resultaat voor Ton in zijn tweede seizoen.

Ton (links) en Luuk geconcentreerd spelend tijdens hun partij.

Naast deze partij wist Jesus zich enigszins te herstellen van zijn eerdere remise tegen Arjan door de altijd lastige Robert te verslaan, en wist Maikel zijn sterk debuut geen goed vervolg te geven tegen oudgediende Piet, al moet hierbij opgemerkt worden dat hij het Piet toch behoorlijk lastig wist te maken. Remisekansen had hij zeker. Ook Arjan mocht een verdienstelijke remise noteren tegen Marco, die nog altijd zo'n slordige 300 elo punten meer heeft dan zijn tegenstander. Dat verschil zal echter snel kleiner worden, want Arjan laat wekelijks zien dat hij met sprongen vooruit gaat.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Df2

Goed begin voor nieuwkomer Maikel.

De tweede ronde mochten we een nieuw lid verwelkomen. Maikel, die gewend is online partijen te spelen van 10 min p.p.p.p. kreeg in de 2e ronde zeeën van tijd. Zijn tegenstander Ferry kwam heel aanvallend uit de opening maar door goed gecoördineerd samenspel van alle stukken wist Maikel de aanvallende dame van Ferry te vangen en moest Ferry deze noodgedwongen afruilen tegen een toren. Deze voorsprong in kwaliteit heeft Maikel keurig om weten te zetten naar winst. Zijn eerste punt is binnen.

Een andere interessante partij was tussen de sterkt gestarte Arjan en Luuk. Luuk kwam sterk uit de opening en na het afruilen van verschillende stukken leken de verbonden vrijpionnen (ondersteund door een toren) tegen een koning winnend te zijn (zie diagram links), maar Arjan wist in sneltreinvaart zijn stukken goed te ontwikkelen en de stelling dicht te zetten waardoor de kansen op remise en misschien wel wist zijn kant op gingen. Helaas door een onnauwkeurige zet dacht hij een pion terug te kunnen winnen maar dit resulteerde in een stuk verlies (zie diagram rechts) waarna de partij praktisch was verloren. Goed gespeeld maar net niet goed genoeg.


Luuk - Arjan 15. ... Kxf8

27. Kc3 Pxh4 is fout. wit speelt 28. Pg3 en plotseling staan er 2 stukken in. zwart probeert Pg2 gevolgd door 29. Pxh4+ Kg6 30. Tg4 Pe3 31. Pf4+ Kf7 32. G6+ Kg8

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Ta6

Zeer verdienstelijke remise Arjan in eerste ronde.

In de eerste ronde van het seizoen 2022-2023 viel meteen een (halve) verrassing te noteren. Arjan, die tijdens het zomerschaken al liet zien dat hij flinke stappen maakt, speelde de opening tegen titelkandidaat Jesus prima, en kwam zelfs wat beter in het middenspel terecht. Jesus deed wat hij kon om "de muur" Arjan te breken, maar moest uiteindelijk in de onvermijdelijke remise berusten. Een mooie opsteker voor Arjan, die nog niet zo lang op clubniveau schaakt.

Buiten deze partij had Luuk het ook lange tijd lastig tegen de ervaren Guus, maar een vervelende penning van het paard deed Guus uiteindelijk toch de das om. Een beetje jammer voor Guus, want hij speelde zeker niet slecht.

Iets soortgelijks overkwam Thyn, die ook zeker niet slecht speelde tegen Robert, maar een ongelukkig geposteerd paard werd zijn ondergang. Robert wist dit handig om te zetten in stukwinst en uiteindelijk ook winst van de partij.

Jan tenslotte, speelde de opening prima tegen Piet, maar een foutje in het vroege middenspel leverde hem permanent nadeel op. Ondanks 9(!) keer schaak kon hij materiaalwinst niet vermijden, en bij het pas 2e schaakje van Piet gooide hij dan ook de handdoek in de ring. Een interessante eerste ronde van het seizoen.

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet

Oplossing vorige week: Lb2

Maandag 12 september begint de competitie weer!

Na het zomerschaak, waarin een aantal leden alleen maar rapidchess gespeeld hebben, begint de vrijpion weer met de normale competitie voor het seizoen 2022-2023. Dit seizoen zal af en toe onderbroken worden met een avondje snelschaak zoals in het verleden ook de gewoonte was. De competitie start met 21 leden, en hopelijk wordt het seizoen net zo succesvol als seizoen 2021-2022. Volgende week het eerste verslag!

Puzzel van de week.

Mat in 2, wit aan zet