Welkom bij de vrijpion!
De Vrijpion Boxmeer is een gezellige en goed lopende schaakclub die vanaf september tot en met juni op maandag haar interne competitie, en een snelschaakcompetitie voor liefhebbers van snelschaak, spelen bij MFC "Het Kruispunt" in Beugen.
Ook heeft De Vrijpion een jeugdafdeling, en spelen ze vanaf seizoen 2023 mee in de avondcompetitie van de NBSB. Iedereen, zowel senioren als junioren wordt dan ook van harte uitgenodigd om eens een keer kennis te komen maken met de club. Loop gewoon naar binnen op maandagavond na 20:00 uur bij "Het Kruispunt" voor senioren, of om 19:00 uur in de maanden september-mei voor junioren. Verdere info via mail devrijpion@gmail.com.
Zeer fortuinlijke overwinning Piet. 18 maart
Ronde 25 was een bijzondere. Luuk en Piet mochten aantreden tegen hun "angstgegners" Roy en Marco. Beiden hadden hun laatste 3 partijen op hun hoger ingeschatte tegenstanders gewonnen zodat Luuk en Piet iets te bewijzen hadden. Voor Luuk liep dat voorspoedig. Hij won opvallend gemakkelijk van Roy en kon zijn revanche bijschrijven, Heel anders liep het in de partij Marco Piet. Piet dacht de openingskeuze van Marco te ontwijken met het ongewone antwoord b6 gevolgd door c5. Dat lukte hem, maar niet met het gewenste resultaat. Zijn slordige voortzetting leverde hem al snel een totaal verloren stelling op, wat hem de opmerking "ik heb zitten slapen" ontlokte. In het verdere verloop kantelde de partij echter, wat Marco de nodige frustraties opleverde en een wel heel bijzondere slotstelling. Beide spelers zullen van deze partij wel een slapeloze nacht over gehouden hebben, wat eigenlijk ook wel logisch is, tenslotte hadden ze wel genoeg geslapen onder de partij. Uit deze partij 2 situaties:
Na 17 zetten had Marco, met wit, een totaal gewonnen positie gekregen. Na Pf5+ had Marco de genadeklap uit kunnen brengen, maar gelukkig voor Piet koos hij voor het voor de hand liggende Dxg7?. Wint een pion, bij een goede stelling, maar het geeft Piet de gelegenheid om met Pd7 tegenspel te creëren. Marco ging verder met Lg5+ en na P7f6 had hij nog steeds een stuk kunnen winnen met Pf5+. Helaas voor hem was ook deze kans ook niet aan hem besteed en speelde hij Lxf6+ waarna Piet weer terug was in de partij. In het vervolg wist Piet zijn nadeel om te zetten in voordeel en laat op de avond na 54 zetten gaf Marco op in de volgende stelling.
Wederom een opmerkelijk geluk voor Piet. Txe6+!! is namelijk remise. Kxe6 is immers pat! Piet had zijn nauwelijks verdiende revanche binnen.
Fraai was verder ook het slot van de partij Marius Jos. Jos kwam een pion achter, maar wist groot voordeel op te bouwen met zijn pionnenstorm aan koningskant. Zou hij hierin doorgezet hebben door de h-lijn open te breken dan had Marius een heet avondje gehad. Opmerkelijk genoeg zette Jos op het moment supreme niet door en ging hij zijn verdediging mobiliseren waardoor Marius het initiatief over kon nemen. Na het nodige gemanouvreer en 40 zetten de volgende stelling:
En hier speelde Marius het fraaie schijnoffer Txf4!! De toren mag niet genomen worden vanwege Dg7#. Jos probeerde nog even Kg5, maar na Tf3 gevolgd door Dd2+ gaf hij alsnog op. Een mooi slot van een opmerkelijke avond. Volgende week staat de vijfde ronde van de avondcompetitie op het programma met hopelijk weer mooie partijen.
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 2.
Oplossing vorige week: Pd2
Moeilijk avondje Luuk. 11 maart
Op het eerste gezicht was er niet veel bijzonders op te merken in ronde 24. In alle uitslagen won de favoriet of er werd remise gespeeld. Toch was het lang niet overal een "walk in the park" voor de elofavorieten. Wim moest tegen Anton hard werken om het punt binnen te halen, maar dat lukte hem uiteindelijk wel. De meeste zweetdruppels waren deze keer vermoedelijk geproduceerd door titelfavoriet Luuk, die met Mido een tegenstander trof met een fors lagere rating. Op papier een eenvoudige overwinning dus. Echter, diezelfde Mido liet Luuk vorig seizoen aan de rand van de afgrond balanceren, maar het lukte hem niet het laatste duwtje te geven met een nederlaag voor Mido tot gevolg. Dit seizoen zou het wel anders zijn dacht iereen. Echter, wederom kwam Mido zelfs met voordeel uit de opening, en na de nodige afruil zag het er toch echt weer even kritisch uit voor Luuk. Hoe doet die Mido dat toch? Anderen krijgen het niet voor elkaar. Maar helaas voor Mido liet Luuk weer eens zien dat iemand van de lange adem is en kwam hij langzaam maar zeker terug in de partij. Op zet 26 had Luuk een klein voordeel.
Luuk, met zwart, had zojuist c4 gespeeld en na het logische bxc4 zou Luuk nog heel wat te bewijzen hebben, al geeft de vrijpion op d4 hem wel de beste kansen. Echter, Mido wilde ook promoveren en speelde b4?? en weg waren zijn remisekansen. De verbonden en ver opgerukte vrijpionnen van Luuk zijn niet te stoppen, en een zet later gaf Mido al op. Weer niet gelukt, maar toch goed gespeeld.
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 2.
Oplossing vorige week: Dd3
De aanval loont. 24 februari
Opmerkelijke uitslagen waren er niet in ronde ronde 23. Aardige partijen daarbij wel. Wat het meeste opviel was dat spelers die aanvallende initiatieven toonden daarnaar beloond werden. Piet zag zijn opmars van de de e en f pion samen beloond worden met een winnende aanval met materiaalwinst, Marco deed min of meer hetzelfde met zwart tegen Jos, die nog steeds op zoek is naar zijn vorm van jaren terug toen hij met de titel aan de haal ging. Na 24 zetten stond de volgende stelling op het bord.
Er lijkt weinig aan de hand. Jos, met wit had zojuist Ld2 gespeeld, en nu mag Marco proberen om zijn aanvallende initiatieven in klinkende munt om te zetten. Hij heeft een voordeeltje, maar is het genoeg? Hier laat Marco zien dat hij, zoals zo vaak, juist op het moment surpreme zijn sterkste spel laat zien. In het vervolg gaat het snel. Marco ging verder met exf4! Niet winnend, maar wel de sterkste voortzetting. Jos mag kiezen tussen het verzwakken van de pionnenstelling na Txf4, of het verzwakken van de koningsstelling na g of exf4. Lastig. Jos koos voor het compact houden van zijn pionnenstelling en speelde exf4? Een fatale fout, door Marco onmiddellijk aangetoond. Hij speelde Ld4+ 26 Kg2 Dc6+ 27 Kh3 Te2 28 Tg1 (uitstel, zwart heeft een winnende zet) Df3! en nu is er geen ontkomen meer aan.
Fraai gespeeld van Marco. Aanval loont.
Naast deze partij was de partij van Roel ook zeker de moeite waard. Waar Piet en Marco hun aanval nog enigszins rustig opbouwden, ging Roel zonder dralen met zijn pionnen richting koning, ook al kon Guus die er direct afmeppen. Op zet 12 al:
Roel gaf al blijk van zijn aanvallende bedoelingen met zijn opgespeelde h pion, maar het ging hem niet snel genoeg, en zonder aarzelen speelde hij hier g5!? Opmerkelijk. De pion kan immers direct genomen worden met Pxg5. Keerzijde hiervan is dat Roel dan wel meteen de verdediging van de witte koning kan aanvallen met Lxg2 gevolgd door h4 en een eventueel Tg8 later. Op gevoel gespeeld. Stockfish vond het echter niet zo, en gaf de voorkeur aan wit. Gelukkig voor Roel is Guus Stockfish niet, en vertrouwde hij het zaakje niet. Hij speelde dan ook dxc5, met het idee om na Pxc5 de tegenaanval in te zetten met b4. Dat leek ook goed te werken, en na de nodige zetten ontstond op zet 26 de volgende stelling.
Beide spelers hebben aanvalskansen, maar Roel is ondertussen wel zijn pion van g5 kwijt. Guus kan nu de aanval over nemen met fxg5, Dxd4+ Kh1, waarna het witte initiatief de doorslag zou moeten geven. Guus vond het echter maar niets, die zwarte dame in de buurt van zijn koning met een zwarte pion op h3, en hij speelde dan ook Dxe4? waarna Roel het initiatief behield. Nog steeds is er niet veel aan de hand, maar Guus kreeg last van een kwaal die hem de laatste jaren wat vaker overkomt. Een moment van schaakblindheid wat hem onmiddellijk de partij kost. Een eenvoudig paardvorkje koste hem de kwaliteit en de partij waarna Roel zijn aanvallend spel met een vol punt beloond zag. Toch wel verdiend en ook behoorlijk goed gespeeld.
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 2.
Oplossing vorige week: Dc8+
Roy doet verslag. 17 februari
Gisteravond mocht ik het opnemen tegen John Rigters, zowel snelschaak als klassiek. Ik wist niet hoe goed hij was, maar daar kwam ik bij het 1e potje vlug achter. Ik speelde met zwart de Najdorf, maar John wist me tegen de touwen te krijgen en niet veel later volgde de genadeslag.
Bij de klassiek pot begon ik met e4 en John antwoorde met c5, de siciliaan. Na 2. Pf3 e6 besloot ik niet weer de Najdorf in te gaan. Blijkbaar kent hij dit goed en ik wilde niet afgaan door dezelfde opening met zowel wit als zwart te verliezen. Dus 3. c4, een zet die volgens mij niet in de openingsboeken staat, maar ik heb hier de afgelopen tijd goede resultaten mee.
Puzzel van de week.
Mat in 2.
Oplossing vorige puzzel: Pg4.
Moeilijk avondje Luuk. 27 januari
Met maar liefst 3 nieuwe leden heeft De Vrijpion nu 33 leden die aan de interne competitie meedoen, wat Arjan de (niet geverifieerde) opmerking ontlokte dat we de snelst groeiende schaakclub van Nederland zijn. Hij zou best wel eens gelijk kunnen hebben! In procenten maken we wellicht een beste kans. Maar of dit nu waar is of niet, het is wel illustratief voor de sfeer in de club. Iedereen die komt kijken lijkt zich op te geven als lid, en daar mogen we trots op zijn.
Een van die nieuwe leden is oud kampioen John Rigters, die na een afwezigheid van 17 jaar weer meedoet en meteen met resultaat. Hij begon voortvarend met een degelijke overwinning op Cor. Hij zou nog wel eens van doorslaggevende invloed kunnen zijn op de uiteindelijke prijsverdeling. Een ander nieuw lid is Jordi Benning, die vorige week bij zijn eerste optreden al Guus wist te verslaan. Door deze overwinning mocht hij het nu opnemen tegen Luuk, onze gedoodverfde kampioen. Die zou wel een maatje te groot zijn, was de verwachting. Daar bleek echter weinig van. Jordi behaalde groot voordeel, en een sensatie leek in de maak. Maar Luuk zou echter Luuk niet zijn als hij zich zo maar zou laten verslaan, ondanks zijn mindere stelling. Zoals wel vaker rechte hij zijn rug nog eens, en verdedigde hij zich met verve. Laat op de avond, en na enkel foutjes van Jordi, wist hij het nadeel om te buigen in voordeel, en mocht hij toch, enigszins gelukkig, het punt over de streep te trekken. Saved by the bell, zoals ze in Amerika zeggen.
Naast deze partij stond de clash tussen de nummers 2 en 3 van het vorige seizoen op de planning. Roy, de nummer 2 van het vorige seizoen, had evenals Luuk, slechts een nederlaag geleden dit seizoen. Die nederlaag had hij te danken aan zijn tegenstander van vanavond, Piet, die zich ook vorig seizoen een ware plaaggeest toonde tegen Roy. Roy was dan ook van plan om met wit wat recht te zetten. Hij trok onversaagd ten strijde, en na 26 zetten stond de volgende stelling op het bord.
En hier ging het Piet mee zitten. Waar hij zich in zijn bondswedstrijd tegen Sint Oedenrode (zie het vorige verslag) rijk rekende, en dacht voor de winst te kunnen gaan, dacht Roy nu ook dat hij winstkansen had vanwege de open positie van de zwarte koning. In werkelijkheid is het echter zwart die het betere van de stelling heeft vanwege zijn sterke loperpaar. Roy wilde dan ook de druk verhogen en speelde Dg4, met de dreiging Tf8+ en damewinst. Een dreiging die echter gemakkelijk te pareren is, en na het voor de hand liggende antwoord Te8 was de dreiging van wit weg, en is het zwart die met pionwinst dreigt. De witte aanval loopt dood, en wit mag zich voorbereiden op de verdediging. En weer ging het Piet mee zitten. Waar hij zich in zijn laatste bondswedstrijd weigerde neer te leggen op verdedigen met een snelle nederlaag als gevolg, overkwam dat Roy deze keer eveneens. Op zet 32 gebeurde dit:
Met Pd5? wilde Roy zijn laatste stuk bij de aanval betrekken om nog wat af te dingen. Een ernstige fout, want na Le4 is materiaalverlies niet meer te voorkomen. Roy speelde hierop het geplande Pf4, maar dat faalt op Txf4, Lxf4 en Dxh3 met stukverlies. Weer niet gelukt voor Roy.
Het echte spektakel momenteel speelt zich echter af in Wijk aan Zee, waar het Wimbledon van het schaken gespeeld wordt. Voor wie het niet mee gekregen heeft; in ronde 1 leek Giri een kickstart te krijgen met een overwinning met zwart op de kersverse wereldkampioen Gukesh uit India. Hij kwam gewonnen te staan, en op het moment surpreme had Giri een winnende zet ter beschikking waar iedere andere zet zou verliezen. Giri speelde echter de verkeerde zet, en greep direct daarna met beide handen naar zijn hoofd toen hij zich realiseerde wat hij had aangericht. Die stelling is een aardige opgave voor de puzzel van de week. Met welke zet kon Giri winnen?
Puzzel van de week.
Zwart aan zet. Met welke zet kan Giri de genadeklap uitdelen aan Gukesh?
Oplossing vorige week: Dg7.
Zware nederlaag De Vrijpion in Sint Oedenrode. 13 januari
Maandag stond de vierde ronde van de externe competitie op het programma. Tegenstander was de eveneens ongeslagen vereniging uit Sint Oedenrode RDS. De winnaar van deze clash mag zich dan opmaken voor een mogelijke promotie naar de, toch wel zware, eerste klasse. Iets waar de vrijpion niet bij voorbaat naar uitkeek. Toch wilden de vrijpionners bewijzen dat de overwinning in Sint Oedenrode van het vorige seizoen geen toevalstreffer was, en ze gingen er eens goed voor zitten.
Op voorhand zat het de Vrijpionners niet mee. Luuk was afwezig vanwege de jeugd, en RDS trad met de zwaarst mogelijke delegatie in het strijdperk, waardoor alle spelers een hoger ingeschatte speler tegenover zich trof. Een goed resultaat zou lastig gaan worden. Na ongeveer een uur spelen werd het voor RDS duidelijk dat het nog geen gelopen koers was. Op alle borden waren de stellingen ongeveer in evenwicht, of stond zelfs de Vrijpionner beter. Marco en Piet leken winstkansen te hebben, maar het leek wel alsof de speeltafels scheef stonden, want overal rolde de bal richting RDS met een duidelijke, maar geflatteerde, 4-0 nederlaag als gevolg voor De vrijpion. Teleurstellend, want er had echt wel meer in gezeten. Illustratief voor het verloop was wellicht de partij aan bord 1 van Piet tegen John ten Ham. Piet had een pion geofferd voor initiatief en een vrijpion in het centrum, en na 21 zetten stond de volgende stelling op het bord.
De zwarte pluspion lijkt ongevaarlijk, waar de witte vrijpion nogal dreigend lijkt door te stoten. Beide spelers waren van mening dat wit hier de overhand heeft. Toch wist zwart redelijk snel de dreiging te neutraliseren en toen al 5 zetten later de volgende stelling op het bord verscheen....
begon het duidelijk te worden dat wit niets zou gaan bereiken met zijn aanval in het centrum. Om in ieder geval kansen op remise te behouden was de terugtocht met De2 hier aangewezen, maar helaas weigerde Piet zijn aanval op te geven, en besloot hij tot 27 Lxc4? Waarna zwart de aanval over nam met Txc4 en uiteindelijk winst tot gevolg.
In de evaluatie zochten beide spelers naar de fout, waar wit zijn voordeel opgaf, maar ze konden hem niet vinden. De computer zou uitsluitsel moeten geven. Dat deed hij. Op zet 21 had wit helemaal geen voordeel. Het was juist zwart die voordeel had. Een verkeerde inschatting van Piet die begrijpelijk lijkt, met een nederlaag tot gevolg.
Ook Marco overkwam zo iets. Hij leek op een overwinning af te stevenen, maar helaas voor hem monde een rekenfout uit in pionverlies, wat door zijn tegenstander vlot uitgebuit werd. Tot slot weerden Arjan en Ton zich nog kranig aan de borden 3 en 4, maar kwamen ze net te kort voor een wat beter resultaat. Ton verloor zelfs op tijd in een materieel gelijke stand, al dient hierbij wel opgemerkt te worden dat zijn tegenstander positioneel gewonnen stond op dat moment.
Promotie kan De Vrijpion vergeten, maar wellicht kan het team in de volgende ronde thuis tegen Den Bosch een stand in de bovenste helft veilig stellen, en dat is ook mooi.
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 2
Oplossing vorige week: c7.
Zeer geslaagd Witte kerst toernooi!
Zaterdag 21 december werd het succesvolle jaarlijkse Witte Kerst toernooi gespeeld. Deze keer in ons nieuwe clubgebouw, MFC Het Kruispunt, kerkplein 6 in Beugen. Vorig jaar werd er door de tijdelijke locatie wat aanpassingen gevraagd van de deelnemers. Misschien bleven daardoor 6 van de top 10 spelers van 2023 weg deze keer. Ze hadden ongelijk. Het toernooi was uiterst geslaagd. 64 enthousiaste spelers, die van heinde en verre kwamen kruisten de degens in ons nieuwe clublokaal. Hieronder een opvallende speler, met een even opvallende naam. Hrdya Dinanath is pas 11 jaar, speelt in DenBosch en heeft al enkele nederlandse jeugdkampioenschappen op zijn naam staan waardoor hij zelfs tot de favorieten hoorde. Dat maakte hij in de voorronde helemaal waar door deze met een fraaie eerste plaats af te sluiten.
Die voorronde liep niet helemaal vlekkeloos. Het toernooi kreeg bij aanvang de sfeer van een reünie, waardoor er verhoudingsgewijs meer gepraat dan geschaakt werd, wat de planning niet ten goede kwam. Reden voor wedstrijdleider Luuk om de voorronde met een ronde te beperken.
Na een werkelijk uitstekend opgediende lunch werden de spelers ingedeeld in diverse groepen voor het uiteindelijke kampioenschap. Die ging wat vlotter, en het leek er op dat we de jongste winnaar ooit wellicht zouden mogen feliciteren dit jaar. Daar dacht Pim Blijlevens anders over. Pim had in 2012 het toernooi al gewonnen, en dit jaar zat het hem wederom mee. Hij was niet de ratingfavoriet, maar versloeg vandaag de ene na de andere speler met een hogere rating zonder problemen. De laatste ronde zou de uitlas moeten brengen in het onderlinge duel tussen beide koplopers. Hrdya had een remise te veel weggegeven en moest winnen met wit. Dat lukte hem niet. Hij kwam zelfs wat slechter te staan, en bovendien kon Pim op remise afdwingen door herhaling van zetten. Pim koos eieren voor zijn geld, en ging voor de remise en daarmee ook de titel. Een mooie apotheose van het toernooi.
Niet onvermeld mag worden de mooie prestatie van Vrijpionner Arjan de Kuiper, in de voorronde. Hij wist de uiteindelijke winnaar op remise te houden, en mocht bovendien een fraaie TPR van 1964 noteren, alsmede een even fraaie plaats in finalegroep B. Helaas voor Arjan wist hij de goede vorm niet vast te houden en eindigde hij in deze groep in de achterhoede. Een kleine teleurstelling in een verder uitstekend verlopen toernooi.
De uitslagen en foto's zijn terug te vinden op de toernooipagina.
Luuk verslaat Jordi. 16 december
Voor vandaag stond de partij tussen Luuk en Jordi op het programma. Op papier een topper, want Jordi had zich langzaamaan opgewerkt naar een fraaie derde plaats op de ranglijst en hij laat een duidelijk stijgende lijn in zijn spel zien. Zou hij het Luuk lastig kunnen maken? Aanvankelijk leek het er op. Jordi, met wit, schuwde de aanval niet, ging stukkenruil uit de weg om complicaties in de stelling te behouden en Luuk leek het lastig te hebben. Maar toen! Plotseling was de strijd afgelopen. Was het het jeugdig enthousiasme wat hem ertoe bewoog zo snel te zetten? Een forse blunder op zet 17 maakte een onverwacht einde aan de partij, waar hij een voordeeltje in handen had. Op zet 17 stond de volgende stelling op het bord.
Luuk had Pd5 x Pc3 gespeeld. Een fout volgens de computer. Eerst a6 was beter geweest. Duidelijk is dit niet, want zwart lijkt immers een pion te winnen na 17 bxc3 Lxc3. Wit heeft echter de sterke tussen zet 18 Dc5!! en dan volgt op Lxe1 Dxa7 met matdreiging (zie diagram). Op het nagenoeg gedwongen Pc6 volgt dan Pxc6 en het paard kan niet terug genomen worden vanwege Dxc7#
Gelukkig voor Luuk zag Jordi deze variant niet, en hij nam dan ook het stuk terug met de mispeer 17 Dxb4?? waarna hij direct op kon geven door de paardvork Pxa2+ en de dame verdwijnt in de doos. De partij ging dus als een nachtkaars uit, en een nieuw kampioenschap is voor Luuk nu bijna niet meer te missen.
Verder wist Corne zijn tweede overwinning in successie te boeken, revancheerde Guus zich voor zijn nederlaag van vorige week en liep Marco tegen een nederlaag op tegen Robert, waarmee hij de strijd om eremetaal lijkt te verliezen. Ook liet Roel zien dat zijn online cursus helpt door Theo op een vlotte nederlaag te trakteren. Hij komt hierdoor met een 50% score op een gedeelde 12e plaats. Die plaats moet hij delen met maar liefst 6 anderen. Jos, Wilbert, Chris, Hans, Jan en Andre houden hem gezelschap. De nieuwkomers Hans en Chris stonden vorige week nog in de subtop. Maar beide liepen deze week tegen een nederlaag aan tegen respectievelijk Piet en Roy, waarmee ze beide terug vallen tot een nog steeds keurige 50%.
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 2
Oplossing vorige week: Pc1.
Nieuwkomers laten zich zien 9 december
De dertiende ronde was de ronde van nieuwkomers Hans en Corne, die beiden een verdienstelijke overwinning mochten noteren. Voor Corne was dit bijzonder. Hij had al 2 overwinningen achter zijn naam staan, maar beide overwinningen waren reglementair. Maar in ronde 13 was het eindelijk zover. Ten koste van Guus liet hij zijn progressie zien waarmee hij zich naast Anton en diezelfde Guus op een gedeelde 26e plaats nestelde. De weg omhoog is ingeslagen. Hans noteerde op zijn beurt een nette overwinning op Henk, waarmee hij zich na 8 wedstrijden in de top 10 van de ranglijst terug vindt. Een plaatsje lager dan de derde nieuwkomer Chris. Hiermee is het duidelijk dat de club in breedte gegroeid is, wat zeker positief te noemen is.
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 3
Oplossing vorige week: Tb3.
Jordi naar plaats 3. 2 december
Jordi deed prima zaken in de twaalfde ronde. Hij trof Arjan twee keer tegenover zich, met snelschaken en daarna nog een keertje voor de competitie. Het werd een avond om niet snel te vergeten voor Jordi. Met snelschaken wist hij Arjan, met slechts 2 seconden op de klok, toch door de vlag te jagen en was de enigszins onverwachte overwinning een feit. Was Arjan aangeslagen door deze nederlaag? Wie zal het zeggen. In de daaropvolgende wedstrijd wist Arjan geen voordeel op te bouwen tegen Jordi, die liet zien dat hij toch wel erg snel groeit in zijn ontwikkeling, want wederom moest Arjan de eer aan zijn tegenstander laten. Voor Jordi betekent dit een voorlopig fraaie derde plaats in de ranglijst, alsmede de koppositie in de elobeker.
Ook Jos lijkt weer langzaam terug te komen op het oude niveau waar hij in de zeventiger jaren op bivakkeerde toen hij de schaakstukken voor bijna 50 jaar in de kast opborg. Kind van de rekening was deze keer de altijd moeilijk te kloppen Wim. Al moet het gezegd worden dat een stevige misgreep van Wim Jos wel behoorlijk hielp in zijn streven. Jos klom door deze overwinning naar een mooie 7e plaats in de ranglijst. Een plek waar hij voorlopig tevreden mee zal zijn.
Verder vielen vooral de overwinningen van Ferry en Anton op die beide een goede seizoensstart mee maken. De overige partijen verliepen min of meer normaal. Al had Luuk wel wat geluk nodig in zijn partij tegen Wilbert. Na 16 zetten stond hierin de volgende stelling op het bord.
Luuk, met de witte stukken, had met f4 en h4 iets te voortvarend de aanval op de zwarte koning ingezet, en zojuist de loper op g7 geslagen. Indien Wilbert nu eenvoudig Dxg7 speelt loopt de witte aanval dood en blijft Wilbert een gezonde pion met initiatief voor. Gelukkig voor Luuk wilde Wilbert het wat slimmer doen en speelde hij Pe5? Ziet er leuk uit, maar is een schot in het luchtledige. Na wederom eenvoudig 17 Dxe6+ Dxe6 18 Pxe6 Kxe6 behoudt zwart weliswaar het initiatief, maar is hij zijn pluspion kwijt. Een mazzeltje voor Luuk die er nog eens goed voor ging zitten en Wilbert alsnog wist te kloppen.
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 2
Oplossing vorige week: Dh6.
Eclatante overwinning avondteam op WLC 25 november
Maandag stond de thuiswedstrijd tegen het team van WLC uit Woensel op het programma. Dit team stond nog onderaan, maar had slechts een wedstrijd gespeeld, dus hoe zwak zouden ze echt zijn? De vrijpion stond met een overwinning en een gelijkspel tegen Uden fraai bovenin, en met een sterke bezetting van het team waren ze dan ook favoriet in de onderlinge ontmoeting. In rating ontliepen de teams elkaar niet zo veel. 1800 voor De Vrijpion en 1794 voor WLC, maar alleen Arjan trof een tegenstander met een hogere rating tegenover zich, dus het zou toch nog spannend kunnen worden. Dat werd het niet. Marius won snel toen zijn tegenstander in mindere stelling zomaar zijn dame weg blunderde. Waarna het de beurt was aan Arjan, die met zwart afstevende op een volkomen gelijke stelling, waarna de vrede in deze partij snel getekend was. Aan Luuk en Piet de schone taak om het resterende punt binnen te halen voor de overwinning. Dat ging ze beide goed af. Beide spelers hadden een voordelige stelling met wat materiaalwinst en ze hoefden deze alleen maar over de streep te trekken. Luuk was als eerste klaar, waarna de laatste overwinning van Piet alleen nog maar voor de statistieken was. Een fraaie start van de avondcompetitie met een ongedeelde koppositie na drie rondes als resultaat.
Naast deze wedstrijd werd er natuurlijk ook nog gewoon geschaakt. Hier ging vooral Ferry met een uitstekend resultaat naar huis. Eerst won hij de snelschaakronde tegen Jan, waarna hij ook nog Jos aan de zegekar bond in zijn reguliere partij! Met 50% staat hij dan ook keurig in de middenmoot van de ranglijst. Wellicht nog tevredener zal mogelijk Mido geweest zijn. Met snelschaken was hij vrij, maar zijn overwinning op de hoger aangeslagen Henny mocht er zijn. Dit levert hem niet alleen een mooie plek op in de middenmoot, maar eveneens de koppositie in de elo beker ranglijst. Bovendien staat hij, na Jordi, nu ook op een fraaie tweede plek voor de keizerbeker. Zou hij het seizoen af weten te sluiten met 2 prijzen in de pocket? het seizoen is nog lang, maar de eerste slag is binnen.
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 2
Oplossing vorige week: Pc8.
Felle strijd in ronde 10 18 november
Ronde 10 werd een latertje. Diverse spelers moesten tot het uiterste gaan om een resultaat te boeken. Vooral Luuk had het zwaar tegen nieuwkomer Chris. In de late avond met beide spelers nog wat pionnen en een loper leek Luuk in remise te moeten berusten, maar daar nam hij geen genoegen mee. Hij ging er nog eens goed voor zitten en wist zowaar het punt nog (moeizaam) binnen te halen. Daarmee nam hij vanavond een voorschot op een nieuwe titel. Zijn (op papier) grootste concurenten lieten het beide afweten. Roy accepteerde het remiseaanbod van tegenstander Marco in een stelling waarin Marco de iets betere papieren leek te hebben. Piet, op zijn beurt, incasseerde de derde nederlaag in successie. Tegen Arjan deze keer, en hiermee kan Piet zijn eventuele titelaspiraties in de ijskast zetten. In deze partij zat een aardig (en wellicht leerzaam) moment. Op zet 14:
Piet met zwart aan zet. Ha, dacht ie. Dat ziet er goed uit. Met het aftrekschaakje Lxa3+ wordt wat materiaal gewonnen. Immers het vervolg 15 Pce2 Lxb2 16 Pxf5 Lxa1 en 17 Dxa1 is een toren en twee pionnen tegen loper en paard, en Piet sloeg toe. Echter Stockfish dacht hier heel anders over. Na de genoemde zetvolgorde, gevolgd door Dd7 gaf hij zelfs het voordeel aan wit. Dat bleek ook te kloppen. Piet kwam er niet door, en Arjan bouwde zijn voordeel kundig uit. Zijn avond was goed!
Blijft natuurlijk de vraag hoe het dan gemoeten had in bovenstaande stelling. Eenvoudig Lg4 gevolgd door het beter positioneren van de zwarte stukken zou groot voordeel gegeven hebben. Stockfish geeft: 15 Pce2 Lc5 16 Pf3 en De7 waarna deze stelling ontstaat:
Het zwarte voordeel is hier evident. Wit kan niet meer rokeren. Zijn stukken staan gepend en zijn pionnenstelling is slecht. Zo ging het echter niet. De verleiding van materiaal winst was helaas voor Piet te groot.
Naast deze partijen speelde vooral Mido en Roel een leuke partij die eindigde in een overwinning voor Roel. Deze partij is na te spelen op de Partijen en analyses pagina.
Volgende week de derde wedstrijd voor de avondcompetitie. Tegenstander is dan Woensel die de enige wedstrijd die ze gespeeld hebben verloren hebben, waarmee ze onderaan staan. Zal het Boxmeer lukken om ongeslagen te blijven?
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 2
Oplossing vorige week: Da7.
Diverse dames afgegeven op clubavond. 11 november
Op de jaarlijkse aftrap van de carnaval was er ook op de clubavond een soort van carnaval te bewonderen. Op verschillende borden werd zo maar een dame voor de leeuwen gegooid, alsof die toch niets toe te voegen had aan een mannenstrijd. Feministisch discutabel, maar wellicht kon het wel de goedkeuring dragen van wederom een nieuw potentieel lid die eens poolshoogte kwam nemen. Een dergelijk aanbod tref je niet zo gauw, dus het lijkt er op dat we weer een nieuw lid bij de steeds maar verder uitdijende club mogen begroeten. Wellicht een reden om een feestje te beginnen.
Feest was het zeker niet voor iedereen. Het begon met Guus, die pardoes zijn dame in liet staan tegen Anton die nu zijn tweede overwinning van het seizoen mocht noteren. Reden voor Guus om te verzuchten dat het wellicht tijd wordt om te stoppen. "Het overkomt me de laatste tijd veel te vaak" voegde hij er nog aan toe. Guus bevond zich wel in goed gezelschap. Ook Jan overkwam het, en in mindere mate ook de aanvoerders van de ranglijst Luuk en Piet. Luuk, nog ongeslagen, mocht aantreden tegen de nummer 2 en "angstgegner" Roy. En weer delfde Luuk het onderspit. Hij moest al vroeg de dame geven tegen een toren, en daarna was het eenvoudig voor Roy om de buit binnen te halen.
Lachende derde leek Piet te worden. Ook hij trad aan tegen een angstgegner, Marco, die hem in de laatste 2 partijen wist te verslaan. Dat leek Marco dit keer niet te lukken. Piet won een pionnetje waarna de partij lange tijd gelijk opgaand verliep. Na een foutief stukoffer van Marco kwam Piet gewonnen te staan. Marco zette echter nog een wanhoopsoffensief in wat wonderwel goed uitpakte. Een vreselijke blunder van Piet op zet 43 koste hem de koningin en de partij. Te vroeg victorie gekraaid, en dat moet je tegen sommige spelers niet doen. Al met al is de spanning wel terug in de competitie wat het vervolg extra cachet geeft.
Puzzel van de week.
Wit aan zet. Mat in 2
Oplossing vorige week: Dg7+!! Het vervolg: Lxg7 2. Lxg7+ Kg8 3. Lf6+ Pg5 4. Txg5#
Luuk wint topduel. 4 november
Donderdag speelde de Vrijpion het zware uitduel in en tegen Uden voor de avondcompetitie. Hoewel Boxmeer de eerste wedstrijd gewonnen had, en Uden daarentegen verloren was Uden toch favoriet in de confrontatie. Boxmeer moest aantreden zonder zijn eerste bord speler(s) en had dus een wat verzwakt team wat Uden Elo favoriet maakte. De ontmoeting eindigde echter in een fraaie remise. Dat had alles te maken met Robert, die aan bord 2 de zwaarste tegenstander trof. Uden had een tactische opstelling gemaakt, waardoor Marco en Ton ongeveer gelijkwaardige tegenstanders troffen, en Jos en Robert beide een hoger ingeschaalde opponent tegenover zich zagen. 3-1 zou de meest logische uitslag worden. Echter, Robert die in de eerste ronde nog wat ongelukkig verloor, speelde een zeer degelijke partij waar zijn tegenstander, ondanks zijn rating van 1887, niet van terug had. Deze partij is na te spelen op de Partijen en analyses pagina.
In de competitie stond de ontmoeting tussen beide ongeslagen koplopers Luuk en Piet op het programma. Een ontmoeting die de laatste jaren telkens in het voordeel van Luuk eindigde, en dat was deze keer ook weer het geval. In een poging de met wit spelende openingskeuze van Luuk op het siciliaans (e4 Pc3 en f4) te weerleggen speelde Piet het ongebruikelijke 4 Ph6, wat zowaar nog leek te werken ook. Schijn bedriegt echter. Wit had voordeel, en de aanvalskansen van zwart waren krachteloos. Luuk speelde het sterk uit, en ondanks taai verweer van Piet moest hij op zet 33 zijn koning om leggen.
Buiten deze ontmoeting waren er nog enkele bijzonderheden te melden. Nieuwkomer Corne zag voor de tweede keer binnen enkele weken zijn tegenstander niet op komen dagen, waardoor hij na 4 speelavonden op een mooie 50% komt. Dat had hij vooraf niet verwacht, maar het is natuurlijk minder leuk om zo aan je punten te komen.
Henny trof het voor de tweede keer niet deze competitie. Trof hij eerder een prima spelende Roy tegenover zich waardoor hij eigenlijk niet voldoende tegenspel wist te creëren, deze keer wist Jordi hem onaangenaam te verrassen met een "tricky" opening waar Henny in een van de vele vallen trapte. Henny speelde niet eens slecht, maar het moet gezegd: Jordi speelde het prima uit. Ook deze partij is na te spelen op de Partijen en analyses pagina.
Puzzel van de week.
Een extra lastige deze keer. Wit aan zet. Mat in 4
Oplossing vorige week: Pd3
Koplopers nog foutloos. 28 oktober
In de zevende ronde kregen de nog foutloze koplopers Luuk en Piet beide een zware tegenstander tegenover zich. Luuk mocht het opnemen tegen de altijd lastige Marco, die zijn tegenstanders vaak in de problemen brengt met zijn wat ongebruikelijke openingsrepertoire. Ook nu leek hij het Luuk knap lastig te maken met zijn verdedigende opstelling. Luuk nam er tenminste de tijd voor om het beste plan te bedenken. Helaas voor Marco is het meestal niet de beste strategie om Luuk de aanval te gunnen. Hij is dan in zijn element, en juist dan speelt hij zijn beste spel. Het lange denken was dan ook geen teken dat hij in de problemen zat, en dat bleek. Luuk profiteerde optimaal van de gaten in Marco's stelling, en maakte het keurig af.
Even daarvoor had Piet zojuist het punt binnen gehaald tegen de nog ongeslagen nieuwkomer Chris. Chris maakte een foutje in de opening wat hem zijn pion op g2 koste. De open g-lijn gaf hem echter ook aanvalskansen. In het vervolg manoeuvreerden beide spelers goed om een winnende aanval op te bouwen, waarbij Chris het middenspel net iets beter speelde dan Piet. Het wachten was op de eerste fout, en die kwam deze keer van Piet. Na 34 zetten stond de volgende stelling op het bord.
Piet, met zwart, staat nog steeds een pion voor, maar er gaat geen dreiging van zijn pluspion uit. Het is eerder wit die de beste aanvalskansen heeft. Piet maakte het nog wat erger door te snel g6? te spelen, waar eerst Td6+ geboden was. Chris liet zich de kans niet ontnemen en speelde direct 35 Td2. Voor de hand liggend en sterk. Piet moet in de verdediging. Na de zetten Tb6. 36 Td7 en Kh8 ontstond de volgende stelling.
Met een pion minder staat wit gewonnen. Maar hoe breng je dit tot een goed eind? De computer weer het wel. Met de zetten a4 en h4 breng je zwart in zetdwang en dat moet hem de kop kosten. Chris zag het niet, wat geen schande is. Je tegenstander in zetdwang brengen met nog zoveel hout op het bord ligt niet voor de hand, en dat zie je dan ook gemakkelijk over het hoofd. Chris koos voor het voor de hand liggende 37 Tc7!? om de pion op c5 op te halen. Dat gaf zijn tegenstander echter de kans om zijn koning weer in het spel te brengen, en dat loonde zich. In het vervolg en na de nodige afruil, zag het er heel anders uit.
Beide spelers hebben een vrijpion, en de stelling is ongeveer in evenwicht. Het initiatief ligt bij zwart, maar veel stelt het niet voor. 51 Tc5 zou remise op moeten leveren. Chris zag het echter niet meer, en speelde pardoes 51 Tc1? Het is uit na e3. De pion is niet meer te stoppen, en de witte vrijpion is krachteloos. Chris probeerde nog 52 Kf1 maar zag de hopeloosheid van zijn strijd in na het winnende Kf3. Wederom een wat fortuinlijke overwinning voor Piet.
Donderdag mag de Vrijpion het in een uitwedstrijd opnemen tegen Uden in de avondcompetitie. Zou de knappe start een goed vervolg krijgen? Uden verloor de eerste wedstrijd waar de Vrijpion won. We gaan het zien, donderdag.
Puzzel van de week.
Wit aan zet.Mat in 2
Oplossing vorige week: Pfd4
Winst voor Piet in topduel en prominent oud lid op bezoek.
14 oktober
Beide spelers hadden nagenoeg foutloos gespeeld met een vrijwel gelijke stand als gevolg. Met zijn laatste zet miste de met zwart spelende Arjan echter een kleine finesse. In plaats van het verwachte 26 Txe8 speelde Marco het veel sterkere 26 Lf3! De dame moet weg, en na afruil op e8 gaat de pion op b7 verloren. Ondanks goed tegenspel van Arjan speelde Marco het goed uit, en mocht hij op zet 53 de felicitaties in ontvangst nemen.
Het meeste spektakel werd geboden door Ton en Robert in hun onderlinge confrontatie. Al op zet 7 zette Ton een val op.
Met 7 d5 lokte Ton de door Robert gespeelde zet Pe5? uit waarbij een bekende val gezet wordt. Ton speelde direct 8 Pxe5! en na het praktisch gedwongen Lxd1 9 Lc4+ c6 10 dxc6 Lg4 ontstond de volgende stelling.
Wil zwart niet mat gaan dan moet hij de dame terug geven, maar wat is hier de sterkste voortzetting? Is het 11 cxb7+, of 11 c7+ of misschien 11 Pxg4? De database geeft 2 partijen die met respectievelijk cxb7+ en c7+ verder gingen. In navolging hiervan speelde Ton 11 c7+? Zeker niet verliezend, maar het is de minst kansrijke van de 3 mogelijkheden. Het beste was het nog niet gespeelde 11 Pxg4! Op bxc6 12 Lxc6+ Pd7 volgt immers 13 Pe5 en wit blijft een stuk voor. Na 11 c7+ weerde Robert zich prima. Op zet 17 had Ton nog steeds voordeel en het initiatief.
Hier had Ton verder kunnen spelen op promotie of materiaalwinst met 17 f4! waarmee hij tevens de dekking van de koning onder vuur neemt. Hij koos echter voor het passieve 17 h3? Waarna Robert de aangeboden kans aannam met eenvoudig Pf6 en een gelijke stand. De pion op c7 is niet te houden en gaat verloren. Helaas voor Ton ging daarmee de partij als een nachtkaars uit.
Naast deze partijen stond de ontmoeting Piet-Roy op het programma. In een siciliaanse opening speelde Piet na de nodige theorie in het zogenaamde Basman-Palatnik gambiet te passief waarna hij moest constateren dat hij onvoldoende compensatie had voor de geofferde pion. In het vervolg speelde Roy het sterk, en op zet 29 had hij zijn voordeel al uit weten te breiden met een 2e pion en een slecht gepositioneerd paard voor Piet.
Wit staat nagenoeg verloren. Stockfish beoordeeld de stelling hier als +3,22 voor zwart. Met Teb8 gevolgd door Db4 met gedwongen ruil van de zware stukken kan zwart bouwen aan promotie van de a-pion met uiteindelijk winst tot gevolg. Promotie van de a-pion was ook het plan van Roy. Hij koos hier echter voor de verkeerde opzet en speelde Pb3? waarmee hij het probleem van zijn dubbelpion wilde oplossen. Dat lukte, maar de pion staat dan te geïsoleerd en is niet te houden. Na 28 Pxb3 axb3 29 Teb1 Teb8 30 Ld1 b2 en 31 Ta2 probeerde Roy toch zijn plan erdoor te drijven en gaf hij zijn voordeel grotendeels weg met Dd4?
Ziet er dreigend uit, maar is ongevaarlijk. Na 32 Dxd4 exd4 33 Taxb2 Txb2 en 34Txb2 kan wit ook jacht maken op de geïsoleerde pion op d4 en is de stelling weer ongeveer gelijk. In het vervolg probeerden beide spelers nog de winst te forceren, maar Roy zag toch geleidelijk het initiatief naar zijn tegenstander gaan. Op zet 47 ging het voor hem helemaal mis.
Roy had zijn toren van a5 naar a6 gespeeld om de opstoot d6 te voorkomen. Nodig was echter het kwaliteitsoffer Txd5! met een theoretische remise als gevolg. Piet nam de geboden kans dankbaar aan en speelde direct 48 d6! Het is uit, promotie van de pion is alleen te voorkomen ten koste van een stuk, want op Txd6 (gespeeld door Roy) volgt immers 49 Txf7+ en de loper of f3 gaat verloren. Een mazzeltje en de koppositie voor Piet.
Puzzel van de week.
Wit aan zet.Mat in 2
Oplossing vorige week: d6
Ratingfavorieten nog ongeslagen. 7 oktober
Het wordt druk op de club. door wederom 2 nieuwe leden stonden er in de vierde ronde 12 partijen gepland waarvan er helaas eentje afviel door een te late afmelding van Willem. Dat leverde wel meteen een reglementaire overwinning op voor nieuwkomer Corné, die zich al na een ronde aan de kop van de ranglijst terug vindt, zonder zelfs maar een stuk in handen gehad te hebben! Verrassend, want Corné's verwachtingen waren nog bescheiden aangezien hij zich pas voor de eerste keer melde aan het schaakfront. Corné bevindt zich in goed gezelschap bovenin. Hij heeft gezelschap van de nummers 1, 2 en 3 van het vorige seizoen die eveneens nog een 100% score hebben. Het is nog vroeg, maar een eerste afscheiding lijkt al gemaakt te zijn.
Buiten deze reglementaire overwinning van Corné was het interessant te zien hoe de andere nieuwkomer, Chris zich zou houden tegen de ervaren Kees. Een prima tegenstander voor Chris. De strijd ging materieel constant gelijk op, al leek het er op dat Chris positioneel in ieder geval beter, zo niet gewonnen, stond. Het werd echter later en later, en op een gegeven moment vond Chris het lang genoeg en bood hij remise aan, want door Kees direct geaccepteerd werd. Toch een goede start voor Chris, en het is wel duidelijk dat hij goed mee zal kunnen op de club.
De verrassing van de avond kwam deze week van Henny die de nummer 5 van vorig seizoen Marco wist te verslaan. Een heel grote verrassing was dit nu ook weer niet, aangezien Henny als oud kampioen al meerdere keren heeft laten zien dat er nog steeds rekening met hem gehouden moet worden, maar gezien het heel matige seizoen van Henny vorig jaar gaat dit toch als een surprise de boeken in. Verder waren er meerdere boeiende partijen te zien. Eentje tussen Andre en Marius eindigde in remise, maar toch was er nog een aardig fragment te zien in deze partij. In een gelijk opgaande strijd ontstond op zeker moment onderstaande stelling.
Marius met wit heeft een wat mindere pionnenstelling waardoor zwart wat beter staat. Echter de pion op c7 kan genomen worden, en dat slaat ook een aardig gat in de zwarte pionnenstelling. Marius besloot dan ook op roof te gaan en sloeg pardoes op c7 met Txc7? (Het beste was Tf3 volgens de computer, met een klein voordeel voor zwart). Andre, ook niet gek, nam niet meteen terug maar besloot eerst even schaak te geven met Pe2+!. Noodgedwongen speelde Marius Kh2, en hij realiseerde zich meteen dat hij in onderstaande stelling verloren staat.
Speelt zwart hier Tf1! dan zit de witte koning gevangen in zijn kooi, en kan hij het dreigend mat in 2 met Pf3 gevolgd door Th1# niet meer voorkomen. Ook de poging g4 of g3 biedt geen soelaas. Dan speelt zwart hxg3+ Kg2 Tf2+ gevolgd door Th2# Marius kneep hem, maar gelukkig voor hem had Andre zich gericht op de pion op d4, en speelde hij Txc7 waarna het na Pxc7 en Pxd4 weer gelijk stond. Met de schrik vrij zoals het gezegde zegt.
Puzzel van de week.
Wit aan zet.Mat in 2
Oplossing vorige week: Die lijkt er niet te zijn. De computer geeft aan dat mat in 2 niet mogelijk is. Helaas een fout in de puzzeldatabase. Excuses hiervoor.
De vrijpion verslaat Schijndel. 30 september
In de eerste ronde van de NBSB avond competitie kwam Schijndel op bezoek. Een team wat vorig seizoen maar nipt promotie miste en tevens de Vrijpion wist te verslaan. Genoeg redenen om er eens goed voor te gaan zitten om revanche te kunnen nemen. Dat lukte! Al snel nam Arjan een voorzet met een duidelijke overwinning aan bord 4 tegen Jan Mettler. In eerste instantie leek Piet zijn voorbeeld te volgen toen de, op papier sterkste tegenstander van Schijndel, al in de beginfase een opvallende fout maakte. Gelukkig voor deze Bart te Dorshout profiteerde Piet niet optimaal waardoor hij alleen initiatief en een klein voordeel over hield. Echter, Bart verdedigde niet goed, en een tweede fout werd deze keer door Piet wel aangegrepen om het punt binnen te halen. 2-0 en verliezen was al niet meer mogelijk. Aan bord 1 speelde Luuk tegen de jeugdige Milan Verhoeven een moeilijke partij. Mogelijk onderschatting, maar Milan kwam goed tot gewonnen te staan maar wist deze luxe, gelukkig voor Luuk en de Vrijpion, niet in winst om te zetten. Luuk's ervaring loodste hem goed door de lastige situatie, en toen even later de kansen keerden was de overwinning een feit. Bleef nog over Robert aan bord 3 tegen Wim Vugts. Robert speelde weer eens een keer een van zijn ongebruikelijke aanvallende openingen met zwart en dat leek aanvankelijk succes te gaan hebben. Op zet 9 speelde Robert het aanvallende Pg4 waarna onderstaande stelling ontstond.
Met deze zet dreigt Robert van alles, te beginnen met het mat op h2. Hoe te verdedigen? De computer geeft hier 10 e5! gevolgd door Pe4 als beste, maar zie die maar eens te vinden achter het bord. Wim zag het niet, en speelde min of meer uit wanhoop maar Lxg4 waarna Robert met 11 hxg4 het initiatief nam. Dat wist hij nog lang vast te houden en zelfs uit te breiden. Op zet 17 stond deze stelling op het bord.
Robert had fraai een schijnoffer op d4 gespeeld en kan nu met c5 het stuk terug winnen waarna hij een pion voor staat met een sterke aanval er boven op. De computer geeft zelfs een voordeel van +2,57. Bijna een stuk! Helaas voor Robert begon zijn tegenstander vanaf dit moment een stuk beter te spelen. Robert dacht eerst nog een extra pionnetje mee te pikken met Lxc2, maar na 18 Dd2 c5 19 Tf2 cxd4 20 Dxc2 Dxc2 21 Txc2 en cxd3 en 22 bxc3 moest hij constateren dat het bij een pluspion bleef die bovendien wat wankel staat op h3. Even later op de 26e zet werd het nog wat erger.
Der witte pionnenstelling is los zand, en zwart kan zo maar een pion op laden. Echter, met wits laatste zet, 26 Td2 is er een dreiging in de stelling gekropen waardoor de stand gelijk is, ondanks de wankele pionnenstelling van wit. b6 of b5 is hier aangewezen met remise als meest waarschijnlijke resultaat. Helaas, Robert zag het niet en speelde Txe5? waarop zijn tegenstander onmiddelijk toesloeg met 27 g6!. Het is op slag uit. De g pion is alleen te stoppen ten koste van het nodige materiaal. Op fxg5 volgt immers 28 Tf8#, en op Tg7 28 gxf7 met promotie. Robert probeerde nog Th8, maar na 28 g7 Tg8 29 Txf7 Tee8 en 30 Tdd7 gaf hij in onderstaande stelling teleurgesteld op, waarmee de Schijndelse eer in ieder geval werd gered. Toch goed gespeeld van Robert, maar soms is dat toch niet voldoende.
Naast deze wedstrijd was er nog genoeg te beleven op de clubavond. De grootste surprise kwam deze keer van Ferry, die de toch bepaald niet zwak spelende Jordi in het snelschaken wist te verslaan. Een prima resultaat van Ferry, die meestal juist in het snelschaken wat meer moeite heeft om de juiste zetten te vinden binnen de toegestane tijd. Verder was Andre weer terug op de club, en evenals vorig jaar begon hij meteen met winst waardoor hij zich wederom bij de start meteen koploper mag noemen. Vorig jaar duurde dat niet zo lang, maar misschien weet hij dat dit jaar te verbeteren.
Tot slot was er een fraaie miniatuurpartij te zien van Roy tegen Henny. In slechts 13 zetten wist Roy Henny te verslaan na een prima opgezette aanval. Deze partij is na te spelen op de Partijen en analyses pagina.
Puzzel van de week.
Wit aan zet.Mat in 2
Oplossing vorige week: Dd3
Nieuwe teleurstelling Wim. 23 september
Na zijn teleurstellende nederlaag in ronde 1 had Wim zich waarschijnlijk ingesteld op een herstel tegen de, wat lager ingeschaalde maar altijd gevaarlijke, Jan. Helaas voor Wim. Jan had weer eens een van zijn betere dagen, nam spontaan het initiatief en wat materiaal, en wist Wim in een regelmatige partij te verslaan. Hierdoor vindt Wim zich na 2 ronden terug op een voor hem zeer ongebruikelijke gedeelde laatste plaats. Daar gaat hij ongetwijfeld niet blijven, maar een dergelijke valse seizoensstart zal hem nog niet vaak overkomen zijn.
Op de diverse borden waren er eigenlijk weinig gelijkwaardige partijen te bekijken. Alleen Guus en Henk maakten er een leuke pot van. Henk liet zien dat hij, qua tactisch vernuft, veel te laag op de ranglijst staat. Hij speelde een strategisch sterke partij, waarbij hij Guus eigenlijk had kunnen verslaan. Helaas voor Henk weet hij meestal niet het ijzer te smeden als het heet is, en speelt hij nog steeds tactische zetten als hij eigenlijk toe moet slaan. Daarnaast werken lange partijen ook niet in zijn voordeel. Later op de avond verliest hij niet zelden door concentratieverlies en een misgreep op het bord. In deze partij ontstond er na 16 zetten de volgende stelling op het bord:
Henk, met zwart, had zijn stukken prima gepositioneerd en had met zijn laatste zet de aanval ingezet met zijn paard op b4. Guus, die eveneens zijn stukken mooi in stelling had gebracht, wilde wat terug doen op de open e-lijn en speelde 16 Te2? waar Tc1 hem gelijkspel zou geven. Nu had Henk toe kunnen slaan met La6! De toren heeft immers geen goed heenkomen. Op Te1 of e3 volgt het paardvorkje op c2, en na Td2 volgt Pe4 met kwaliteitswinst. Helaas, Henk zag het niet en dacht ook zijn torens te gaan verdubbelen met Tc7. Enkele zetten later was de mogelijke winst nog wat eenvoudiger.
Henk's stukken staan nog steeds prima, waar het witte paard op g4 inmiddels fout gepositioneerd staat. Op Dxg4 volgt een vorkje met f3, en wit wint het stuk terug. Dus eerst Pxd2 zou materiaalwinst op moeten leveren. Maar weer mist zwart de boot, en hij speelde het strategisch sterk ogende f5? Nog steeds geeft dat voordeel, maar materiaalwinst zou zijn taak een stuk eenvoudiger hebben gemaakt. Guus speelde uiteraard snel Pe3, en zwart mag weer aan de bak. Eerlijk is eerlijk, dat deed Henk goed, maar Guus verdedigde zich ook taai en toen later op de avond de concentratie van Henk, en daarmee gelijk opgaand, zijn spelniveau daalde ontstond op de 35e zet deze stelling op het bord.
Henk had een ver opgerukte vrijpion op d3 weten te creëren. Guus moest zijn best doen om deze te stoppen, en na enkele slordigheidjes van Henk lukte hem dit ook. Met 35 Lxd3 wist hij de dreiging definitief te pareren en kon hij eindelijk het initiatief over nemen. Henk zag het even niet meer, en speelde pardoes Lxa3?? Waarna Guus met 36 Lxa6 het cadeau dankbaar in ontvangst nam. De partij was gespeeld. Toch goed gespeeld van Henk die wellicht wat meer verdiend had dan de hatelijke nul die hem nu ten deel viel.
Volgende week wordt de eerste ronde van de avondcompetitie gespeeld wat een aangepast schema voor de interne tot gevolg heeft. Schijndel A komt op bezoek. Vorig seizoen wist Schijndel de Vrijpion nipt te verslaan. Wat gaat het dit seizoen worden?
Puzzel van de week.
Wit aan zet.Mat in 2
Oplossing vorige week: Th2
Aftrap nieuw seizoen. 16 september
De eerste ronde zit er op, en meteen is de eerste verrassing een feit. Alhoewel, het gegeven dat Mido van de altijd taaie en hoger ingeschatte Ton wist te winnen lag misschien toch wel ergens in de lijn der verwachtingen. Vorig seizoen liet Mido al enkele malen zien dat hij ook hoger ingeschaalde spelers het vuur na aan de schenen wist te leggen. O.a. regerend kampioen Luuk wist met moeite een nederlaag te voorkomen, en de vraag was dan ook wanneer Mido eindelijk een keer een stevige vis aan de haak zou weten te slaan. Vanavond was het zo ver. Ton speelde niet eens slecht. De strijd ging gelijk op, maar op zet 16 miste hij een "kleine" dreiging.
Mido had zojuist Pg6 gespeeld. Ton dacht er even over na, en zag aanvalskansen voor de pion op b5. Bovendien horen torens elkaar te dekken, dus dacht hij zijn laatste ontwikkelingszet te spelen met 17 De2?. Helaas voor hem, Mido slaat net even eerder toe, en na eenvoudig g4! zag Ton wat hij aangericht had. Stukverlies is niet meer te voorkomen. Hij probeerde nog 18 Ph4, maar na Pxh4 19 Dxg4 Pg6 had hij onvoldoende compensatie voor het stuk. Nu hoefde Mido alleen nog maar de vis op het droge te trekken. Even, op zet 23, leek Ton wat terug te kunnen doen.
Mido had Pf6 gespeeld, met aanval op de dame. Ton reageerde meteen met 23 Dxg6. De dame kan immers niet geslagen worden door de penning van de f pion. Gelukkig voor Mido (of had hij het allemaal berekend?) lost de zet d5 dat probleem op. Op 24 Lxd5 volgt immers Lxd5 en nu moet de dame weg, waarna Mido met Lxb3 verdere afruil afdwong. De strijd is nu gestreden. Even later miste Mido nog wel een fraaie afsluiting.
Met Txe4!! had Mido de partij op fraaie wijze af kunnen sluiten. Txd8 gaat immers niet vanwege mat op e1, en op Txe4 volgt hetzelfde mat, maar nu op d1. In plaats daarvan speelde Mido het degelijke Dc8. Veel maakte dat uiteindelijk niet uit, want al 4 zetten later stond de slotstelling op het bord.
Hier hield Ton het wel voor gezien. Een fraai resultaat voor Mido!
Mido was echter niet de enige die voor een verrassing zorgde. Ook Theo wist een hoger ingeschaalde speler in de persoon van Wim te verslaan. Beide spelers hanteren een stijl die het best omschreven kan worden als "degelijk, maar niet spectaculair", waardoor er meestal lange partijen ontstaan met niet zelden remise als resultaat. Deze keer was het Theo die de zaakjes het beste op orde had, waarmee hij Wim een valse seizoenstart bezorgde. Bijna overkwam zijn broer, Henny, hetzelfde tegen Cor. Cor speelde eveneens degelijk, en hij had zelfs enige tijd een licht voordeel. Helaas voor hem wist hij het niveau niet vast te houden en ging hij in het eindspel alsnog de fout in, waarna in ieder geval de familie eer voor de familie Kempen gered werd.
Verder viel er, behalve de goede opkomst, niet veel te melden. Piet speelde een mooie partij tegen Jos die een verkeerd ingeschatte opstoot met pion in het centrum afgestraft zag worden, waarmee hij Piet een aangename avond bezorgde.
Puzzel van de week.
Wit aan zet.Mat in 2