Geslaagde slotavond seizoen 2022-2023 22 mei
Traditioneel werd het schaakseizoen afgesloten met een slotavond voor de jeugd en de senioren bij De Baronie. Hierbij werden de verschillende diploma's en prijzen uitgereikt aan de geslaagden en de verschillende prijswinnaars. Afsluitend werd er nog geschaakt in een aangepaste variant, waarbij duo's speelden tegen duo's door beurtelings te zetten. Dat was zeer geslaagd en het seizoen werd dan ook laat in de avond afgesloten in een uitstekende sfeer. De eerste maandag van september staat de aftrap voor seizoen 2023-2024 gepland bij De Baronie. Mensen die interesse hebben in de schaaksport zijn dan vanaf 20:00 uur van harte uitgenodigd om kennis te komen maken met de club en de leden. Hopelijk wordt dat seizoen net zo succesvol en leuk als het afgelopen seizoen, al zal dat nog niet mee vallen.
Onderstaand nog wat foto's van de prijswinnaars en gediplomeerden.
Van links naar recht: Teije, Reno (kampioen) en Stan. De top 3 van de jeugd!
7 gediplomeerden bij de jeugd!
Marco, Luuk en Jesus. De top 3!
Theo (Keizer) en Arjan (nr2 keizerbeker) samen met de top 3.
Piet feliciteert jesus met zijn tweede plek.
Oplossing puzzel van de week. Lg5
De laatste ronde 15 mei
Maandag is alweer de laatste ronde van de interne competitie gespeeld. Veel stond er niet meer op het spel. de top 5 stond al vast. en ook de top 2 van de keizerbeker was al bekend. Er konden her en der nog wel wat plaatsjes verdient of verloren worden, en dat gebeurde ook. Guus wist op zet 12 zijn paard te blunderen en Marius maakte daar gretig gebruik van. die daardoor zijn punt binnen haalde. Ton had pech met de loting en had een hele lastige partij tegen de altijd sterke Jesus. Het lukte Ton niet om zijn 14 remise van het seizoen te behalen en hij moest helaas een 0 noteren achter zijn naam waardoor hij van plaats ruilt met Marius op de ranglijst.
Jos heeft zich weer helemaal herpakt en heeft laten zien dat hij een een tegenstander is om rekening mee te houden. helaas voor Jos zit het seizoen erop, maar hopelijk kan hij deze mooie resultaten volgend seizoen voortzetten. Hij wist deze ronde zeer overtuigend te winnen van de keizer van het seizen, Theo, die zijn keizertitel al veilig gesteld had.
Jan wist met mooi spel weer een interessante stelling op het bord te zetten tegen Kees. Jan speelde met zwart hier Dd6. Pc6 kan Jan een stuk winnen met Pxe4, echter wil Jan zijn sterke paard niet weggeven en speelt Tb6. Jan heeft hier een sterke aanval en dreigt onder andere Lxb3. De partij ging nog even verder maar Kees zat al in tijdnood en verloor door de vlag.
... Dd6. Pc6 Tb6
De partij tussen Marco en Luuk ging lang gelijk op. Na het afruilen van enkele stukken kwam er een remiseaanbod van Marco. Maar aangezien er toch niks meer op het spel stond konden beide spelers veilig doorspelen. Luuk stond iets actiever maar kwam er bijna niet doorheen. pas na zet 39. Txb4 kon de koning langzaam naar voren komen en had zwart een voordeel. En zet 47. Pa5 pas, eigenlijk de enige fout van de hele partij, kan de zwarte koning binnen komen en de d-pion is niet meer te stoppen.
39. Txb4 Txb4 40. Tb1 d3+
46. ... Kc3 47. Pa5? Kc2 48 Td1 Te5+
wit geeft op
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Ta3
Titel beslist! 8 mei
Voor de 27e ronde stond het duel tussen de achtervolgers van Luuk op het programma. Jesus en Piet, ook vorig jaar respectievelijk de nummers 3 en 2 in de ranking, mochten gaan strijden voor de laatste minieme kans om Luuk van zijn 6e kampioenstitel af te houden. Jesus maakte nog kans, en met wit ging hij dan ook vol voor de winst. Met wit koos hij, zeer verrassend, voor een variant van het "vleugelgambiet" van het siciliaans. Na de beginzetten 1. e4 c5 2 b4?! mocht Piet meteen al na gaan denken hoe hij dit aan zou pakken. De voortzetting die hij koos was, helaas voor Jesus, de juiste waardoor deze zich na de beginzetten tegen een iets nadeligere stelling aankeek. Toen hij even later ook nog in een combinatie trapte zag het er zelfs slecht voor hem uit. Jesus liet echter zien dat hij niet voor niets kampioenskandidaat is (was eigenlijk), en hij verdedigde zich secuur. Piet miste later in de partij een vrijwel winnende voortzetting, en even later nogmaals de sterkste zet. Na de nodige afruil restte voor hem alleen nog wat materieel voordeel in de vorm van een toren tegen pion en paard, en werd tot remise besloten. De partij is na te spelen op de "Partijen en analyses"-pagina. Door de winst van Luuk op Maikel is deze nu zeker van de titel. Jesus mag zich opmaken voor de tweede plaats, en Marco mag Jesus opvolgen als nummer 3 van de ranking. Piet speelde te weinig wedstrijden, en dingt dus niet mee naar een medaille.
Naast deze wedstrijd gebeurde er uiteraard meer. Radboud weet weer wat winnen is, en steeg een plaatsje op de ranglijst, al zal dit zijn seizoen zeker niet redden. Guus en Jan speelden een leuke partij. Jan zette zijn opening nogal onorthodox op, maar dat bleek opmerkelijk genoeg toch prima speelbaar te zijn. Zou het Jan gelukt zijn om een nieuwe variant gecreëerd te hebben? Het zoveelste talent van de Vrijpion! Guus antwoordde met een pionnenstorm aan de damekant, maar zijn stukken kwamen hierdoor verkeerd te staan en hij werd dan ook in het verloop van de partij verslagen door een sterke koningsaanval van Jan. Eerder in de partij misten beide spelers nog een goede voortzetting van Jan. Geluk voor Guus, al baatte het hem uiteindelijk niet.
Volgende week de slotronde van een wederom zeer succesvol seizoen van De Vrijpion.
Enkele fragmenten uit de partij Guus - Jan:
Jan, met zwart, heeft zojuist 5 e6 gespeeld. Zijn 4e zet Le4 was al ongebruikelijk, maar na e6 zijn er geen partijen te vinden in de openingsdatabase met deze variant. Stockfish beoordeeld deze stelling met +0.12 voor wit, dus hij is alleszins speelbaar. Het kan verkeren, een nieuwtje bij de Vrijpion op zet 5!
Guus stort zich naar voren met 14 b5? Klein dingetje: Met Pdxc5 wint zwart een pion. Op dxc5 volgt immers Dxa1. gelukkig voor hem zag Jan dit ook niet en speelde hij Tae8.
De stelling na zet 29. Wit staat een pion voor, maar toch staat hij totaal verloren! Wederom blijkt maar weer dat activiteit van de stukken zeker zo belangrijk is als materiaalwinst. Guus probeerde nog De2, maar zijn stukken komen te laat. Jan had hierna met Tf3 de zaak op slot kunnen gooien waarna er geen ontkomen meer aan was. Hij speelde echter Dh3 waarna Guus nog even mocht spartelen met f3, maar baten deed hem dat uiteindelijk niet.
Guus (rechts) ziet de bui al hangen!
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Dg4
Een vlugge avond 1 mei
De 26e ronde van de interne competitie was een relatief korte avond. na ongeveer drie kwartier waren er al 4 partijen afgelopen. Jos en Guus kwamen niet verder dan een half punt, Henny heeft vakkundig het punt van Kevin afgepakt. Jesus wist ervoor te zorgen dat ook de ander Coenen zonder punten naar huis ging en Robert en Marco hebben het punt eerlijk verdeeld.
Om iets voor half 10 kwam ook het appje van Theo met het bericht dat Henk en Theo ook het punt hebben gedeeld. en rond 10 uur heeft Radboud ook zijn koning neergelegd, en vlak daarna hebben Ton en Jan elkaar de hand geschud omdat ze beide geen duidelijke goede voorzetting zagen met een remise als resultaat.
Hoewel de partij tussen Marco en Robert in een remise eindigde was het alles behalve saai. Marco kwam kwaliteit voor (een toren voor een loper) maar ruilde iets te veel stukken af. Met nog te veel pionnen op het bord en het sterke loperpaar van Robert kon Marco niet door de stelling heen breken en was het eigenlijk alleen Robert die nog kans had op de winst met een vrije A-pion. Echter durfde Robert het niet aan om deze op te spelen omdat hij bang was dat dat mogelijk de A-lijn zou openen en Marco een ingang zou hebben met zijn toren. na zetherhaling hebben ze elkaar de hand geschud, naar tevredenheid van Robert zo te zien.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Pf6
Ze zijn er nog! 24 april
In de 25e speelronde lieten leden van het eerste uur zich letterlijk zien. Naast Henny. Jos en in mindere mate Piet die allen verdienstelijke overwinningen mochten noteren gaf een oud kampioen acte de presence. In de rijke historie van de club is o.a. terug te vinden dat er in 1975(!) al sprake was van het clubkampioenschap van ene J. Roemer. In de volksmond Jos genoemd. Jos melde zich als nieuw lid na bijna 50 jaar te weinig tijd om te schaken. In seizoen 2023-2024 gaat Jos de enigszins vastgelopen motor weer starten en gaan we zien of hij nog net zo krachtig is als in de vorige eeuw.
De andere Jos, Jos Rongen, schroomde zich niet om het toch al rampzalige seizoen van Radboud nog verder te verergeren, waarmee hij meteen liet zien zijn matige seizoensstart te boven te zijn. In mindere mate gold hetzelfde voor Henny. Op het kritieke moment in de partij kon Henny, met paard, de toren van Kees slaan op h8. Er zat echter nog meer in de stelling. Na enkele geniepige schaakjes zou de koningin van Kees in de doos moeten verdwijnen, maar eenvoudig te zien was dat niet. Henny liet zien dat ook hij in het verleden clubkampioen geweest is, en combineerde zich handig naar winst. Een klein goedmakertje aan het einde van zijn teleurstellend seizoen.
In nog mindere mate gold dit ook voor Piet. Arjen koos er voor om Piets e4 opening te bestrijden met de moderne verdediging met g6 en Lg7. Je moet dan echter niet te lang wachten met het open breken van Wit's sterke centrum, en dat deed Arjen helaas wel. In plaats van, op zet 11 met f5, het centrum open te breken gaf hij Piet de mogelijkheid zijn centrumpionnen verder op te laten rukken waarna deze positioneel gewonnen kwam te staan. Na 24 zetten stond dan ook de volgende stelling op het bord:
De zwarte stukken hebben nauwelijks bewegingsvrijheid. Stockfish beoordeeld deze stelling, ondanks materiële gelijkheid, in +4.5 voor wit, waarmee weer eens aangetoond is dat activiteit van de stukken net zo belangrijk is als materiaalwinst.Arjen zag het niet meer en speelde, bij gebrek aan goede raad, Tb8? , waarna hij na de riposte Da7 zijn tegenstander feliciteerde.
Tot slot mocht Theo zijn uitermate succesvol seizoen nog meer kleur geven met een overwinning op Ferry. Helemaal verdiend was deze overwinning niet, want Ferry was aan de winnende hand maar deed zichzelf met een blunder de das om. Theo mag zich vast voorbereiden op de eindzege in zowel het keizer- als het eloklassement die hem praktisch niet meer kunnen ontgaan.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Te3
Knappe overwinning Theo. 3 april
In de 24e ronde wist Theo een knappe overwinning te boeken op de hoger aangeslagen Robert, die hierdoor zijn kansen op een plaats in de top 3 fors zag dalen. Robert oogde vermoeid. Hij had voor aanvang van zijn partij de jeugd begeleidt, en was niet geconcentreerd genoeg. Na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd blunderde hij in een moment van schaakblindheid, waardoor Theo de overwinning in de schoot geworpen kreeg. Zuur voor Robert, maar toch knap van Theo die dit seizoen maar liefst 80 elopunten erbij gesprokkeld heeft, waardoor hij ruimschoots koploper is in de strijd om de elobeker die hem nog maar moeilijk kan ontgaan.
Naast deze partij was de partij tussen Piet en Henny nog interessant vanwege de variant die op het bord kwam. Piet speelde de Kennedy variant van de Nimzowitsch opening. Een weinig gespeelde variant die zich kenmerkt door de beginzetten 1. e4 Pc6 2. d4 e5. 3. Pf3 waarna de volgende stelling op het bord staat:
De normaalvariant gaat hier verder met exd4, maar Piet besloot tot het nogal gewaagde f5!? Dat laat aan bedoelingen niets te raden over, maar is in feite veel te optimistisch. Henny antwoorde met 4 exf5 en na het vervolg e5 en 5 Pe5 Pf6 ontstond de volgende stelling.
Hier had Henny een blijvend voordeel kunnen hebben met de zet 6 g4. Hij heeft dan initiatief en een pluspion waarna Piet geen compensatie heeft voor de pion. Henny speelde echter het eveneens niet slechte 6 Lg5 maar na het vervolg d6 7 Lxf6 Dxf6 en 8 Pxc6? bxc6 (waar 8 Dh5+ het voordeel vastgehouden zou hebben) was het initiatief aan Piet wat hij niet meer afgaf. Hij slaagde hiermee wonderwel in zijn opzet en nam hiermee revanche voor zijn nederlaag tegen Henny in het voorgaand seizoen.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Ta2+
Een avondje theorie. 27 maart
De 23e ronde was vooral in theoretisch opzicht leuk. Met name Jesus en Marius maakten het nogal bont met de volgende beginzetten: 1. e4 e5 2. d4 d5. Een dergelijke beginstelling is waarschijnlijk nog nooit gespeeld in de lange historie van de club. Toch zijn er meerdere partijen op het internet te vinden met deze zetvolgorde, al zit daar niet een grootmeesterpartij tussen. Volgens Stockfish niet helemaal onlogisch. Hij beoordeeld de stelling na d5!? als gunstig voor wit na de afruil 3. dxe5 dxe4 4 Dxd8 Kxd8 al is het nog een lange weg naar de winst.
Naast deze partij, die gewonnen werd door de met wit spelende Jesus was er in de partij tussen kampioenskandidaat Luuk en Ton het nodige vuurwerk te bewonderen. Ton, die wellicht de nodige huisvlijt had gedaan, kwam op zet 6 met b5?! met een nogal spectaculair ogende variant van de tweepaardenvariant van het Italiaans. Als beide spelers agressief spelen dan is de partij meestal vermakelijk, en zo ook deze keer. Beide spelers maakten wat foutjes, maar uiteindelijk wist Luuk de verwachtingen toch waar te maken en mocht hij de winst noteren. De partij is na te spelen op de partijen en analyses pagina.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: 1 Kh3 Td8 2 Tc8 Th8+ 3 Th7#
Knappe winst van Kevin 20 maart
In tegenstelling tot vorige ronde zijn er deze keer wel opvallende uitslagen genoteerd.
Arjan heeft na zijn nederlaag tegen Jos een weekje rust gehad en dat heeft hem goed gedaan. hij wist van Ferry na 4 zetten al een paard afhandig te maken en heeft dit niet meer afgegeven.
Ton kwam tegen Kees een pion voor, maar in een pionneneindspel wist Kees het keurig te verdedigen waarna Ton tevreden moest zijn met z'n 10e remise dit seizoen.
Radboud probeerde tegen Wim het agressieve Traxler tegengambiet in de Fried-Liver opening, maar speelde het niet nauwkeurig genoeg waardoor Wim, door met z'n koning naar e3 te gaan wat schaakjes wist te ontlopen. nadat Radboud geen aanval meer had en Wim de dames van het bord wist de ruilen stond hij een volle toren voor wat hem de winst heeft opgeleverd.
Jos heeft wederom zeer sterk spel laten zien. Hoewel hij begon met 90 min op de klok, eindigde hij met 91 min op de klok en met 1 punt in z'n zak. Hij wist de altijd lastige Jan te verslaan.
Tot slot heeft Kevin laten zien dat er ook zeker rekening met hem gehouden moet worden als tegenstander door een vol punt te pakken tegen Guus. In een pionneneindspel waarbij beide spelers nog een paard en de dame op het bord hebben blunderde Guus door de zetvolgorde te verwisselen waardoor Kevin het voordeel kon pakken.
na Guus' Dxa3 speelde Kevin (iets te snel en te gretig) xd7 om het paard te winnen. maar Pd5+ is natuurlijk nog beter omdat dit de dame op a3 wint. Na het afruilen van de dames wist Guus nog een vrije randpion te creëren. Kevin moest deze stoppen met zijn koning waardoor deze erg ver weg was van zijn andere pionnen. Guus kon nog remise houden door de pionnen van Kevin te pakken maar maakte uiteindelijk nog een foutje (h5) waardoor Kevin een verdedigde vrijpion overhield door de enige winnende zet Pg3+ gevold door gxh5 te spelen.
Guus speelde h5, maar na Kf4 heeft wit alleen Pxh6 nog, waarna zwart met Kg5 het paard en\of de pion ophaald en de winst verdwenen is.
Puzzel van de week.
Mat in 3, wit aan zet
Oplossing vorige week: c8P
Geen verrassingen in de 21e ronde. 13 maart
De eenentwintigste ronde leverde geen spektakel of opmerkelijke uitslagen op. Wel lukte het Jos om de hoger ingeschatte Marius een half puntje te ontfutselen, waardoor hij weer een klein sprongetje maakte op de ranglijst. Het lijkt erop dat Jos zijn inzinking te boven is en de weg omhoog weer gevonden heeft. Hopelijk houdt hij dat vol tot aan het einde van het seizoen.
Ook Radboud zal hopen de weg omhoog weer in te slaan, maar hij zal nog minimaal een weekje moeten wachten alvorens die te vinden. Tegen Piet liep hij al vroeg tegen een openingsval aan wat hem een stuk koste en uiteindelijk de partij.
De partij van de week op papier was de strijd tussen de nummers 2 en 3 Jesus en Robert. Die partij liep, helaas voor Robert, uit op een anticlimax. Hij zette de partij zoals gewoonlijk ambitieus op om Jesus op een fout te verleiden. Een strategie die, tegen misschien wel de beste combinatie speler van de club, wellicht niet de beste is. Al snel zag hij dat zijn tactiek averechts werkte en moest hij, na materiaalverlies, de handdoek in de ring gooien. Voor Jesus lijkt nu minimaal de tweede plaats veilig te zijn. De beste papieren voor de derde plaats lijken nu in handen te zijn voor Marco, al heeft hij de buit zeker nog niet binnen. Die strijd is nog volledig open.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Da7
Verrassende nederlaag Arjan. 6 maart
De twintigste ronde leverde enkele verrassende uitslagen op, waarbij de nederlaag van Arjan tegen Jos het meeste opviel. In rating doen beide spelers niet veel voor elkaar onder, maar waar Jos tot dusver een teleurstellend seizoen doormaakt, is Arjan juist bezig met een uitstekend seizoen. Of Jos getergd was door zijn resultaten tot dusver is niet duidelijk, maar Arjan kwam er na een vroege fout niet aan te pas, en Jos maakte het vakkundig af. Na zijn eerdere remise tegen Henny lijkt Jos de weg omhoog weer wat gevonden te hebben. Zou hij het kunstje volgende week tegen een andere oudgediende, Marius, nog een keer kunnen doen?
Ook Ton moest in een voor hem teleurstellende remise berusten tegen de lager ingeschaalde Henk, waardoor Henk evenals Jos weer wat stijgt op de ranglijsten. Dat laatste kan helaas niet gezegd worden van Radboud. Waar hij het vorig seizoen nog bewondering oogstte met fraaie resultaten, laat hij het dit seizoen, wellicht door examendruk, afweten. Radboud speelde zeker niet slecht tegen Marco, maar enkele positionele foutjes werden hem fataal. Hij zag zijn stelling langzaam maar zeker verbrokkelen, en toen hij in een soort wanhoopspoging nog een ernstige fout maakte mocht hij zijn opponent feliciteren met de overwinning. Deze partij is na te spelen op de "Partijen en analyses"-pagina.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Tf4
De 2e confrontatie in de strijd om het kampioenschap 13 februari
In de 19e ronde stond een spannende loting klaar. De 2e confrontatie van dit seizoen tussen de koploper en de runner-up, Luuk en Jesus. In ronde 4 wist Luuk met wit van Jesus te winnen. In de tussenliggende ronden hebben beide spelers op 2 remises na alles gewonnen, waardoor het verschil tussen beide slechts 1 verliespunt is. Jesus speelde met wit en week af van zijn meer gebruikelijke e4 door te openen met 1. d4 waardoor Luuk zijn voorbereiding in de prullenbak kon gooien en zijn eigen openingsrepertoire tevoorschijn moest toveren, en dus zoals gebruikelijk reageerde met 1. ... Pf6. Waarna het Colle systeem op het bord kwam. Na wat ruilen in het centrum heeft wit een zwakke geïsoleerde pion in het centrum, maar de stelling van zwart is onderontwikkeld. Wit maakt echter niet direct gebruik van de onderontwikkelde stelling van zwart en speelt iets te passief met 14. Td1, beter is om de open lijn te pakken met de toren. Luuk probeert zijn stukken te ontwikkelen en op goede velden te positioneren, maar na 17. Dc2 heeft wit een dubbele aanval op h7 en c6. Hoewel Stockfish dit niet het beste plan vindt moest Luuk hier een moeilijk besluit nemen, h6 spelen en de pion van b7 offeren voor wat tegenspel op de damevleugel, of f5 spelen om beide dreigingen te parrenen maar een zwakkere e-pion over te houden.
Na 17. Dc2
Luuk koos, in tegenstelling tot Stokfish, voor f5. En na een gevaarlijk uitziende dame-manoeuvre via a4, a6 en c8 wist de dame op h8 te komen, echter kon de dame daar in haar eentje niet meer dan eeuwig schaak halen, waarna een remise werd besloten. De volledige partij is na te spelen op de "Partijen en analyses"-pagina.
Het verschil tussen beide spelers blijft 1 verliespunt in het voordeel van Luuk, waarmee de strijd om het kampioenschap nog zeker niet is beslist.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: c8P
Sensatie bij Robert en Jan 30 januari
De partij tussen Robert en Jan stond op het programma. Jan is in goede vorm en Robert weet er vaak iets spectaculairs van te maken. Robert opende zoals vaker met e4, waarna Jan de Siciliaanse verdediging (c5) speelde wat zich later ontwikkelde tot de Najdorf variant. In het begin werd er vrij accuraat gespeeld, echter zijn er ook foutjes gemaakt. De volledige partij is na te spelen op de "Partijen en analyses"-pagina.
na 18. Pe2
Zet 18. Pe2 van Robert was een fout. Jan kan hier met Pb4 de stelling naar zich toe trekken. Maar na 18... Pb4 19. Pc3 gaf Jan met 19... Pf4 een deel van het voordeel weg, beter was 19... d5.
Na 28... d5
Verder in de partij bij zet 28 maakte Jan nog een fout waardoor Robert Jan een klein koekje kon geven van eigen deeg. Helaas zag Robert het voordeel niet wat er wel was. De juiste zet is hier Pf5 met een matdreiging en veel druk op g7 en d6.
Na 42... Txc2
Richting het einde van de partij bleef het gelijk opgaan tot het moment van bovenstaande stelling. Robert zag net iets te laat dat 42. ... Txc2 blunder was. Hij verzuimde 43. Db3+ te spelen om de toren op te halen. (Na de toren gewonnen te hebben heeft zwart helaas niet Df3+ omdat wit dit kan pareren met Dg2.)
Niet veel later begon Jan nog een spannende aanval op de Koning van Robert, maar dit ging net goed, er waren geen goede schaakjes meer, dus bleef er een remise achtige stelling over. Jan maakte onder de groeiende tijdsdruk een grote blunder door zijn dame weg te geven waarna Jan direct op moest geven.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: De3
Fraaie overwinning Arjan. 23 januari
In de zestiende ronde trof Henny het niet met een in vorm zijnde Arjan tegenover zich. In een Hollandse partij speelde wist Arjan enkele zwaktes in Henny's stelling uit te lokken waar hij handig op inspeelde. Langzaamaan wist hij een positioneel voordeel op te bouwen wat zich al snel loonde met pionwinst en even later de partij. Henny speelde niet eens zo slecht, maar soms is dat niet voldoende. Jammer voor Henny, die wellicht aan het slechtste seizoen uit zijn lange carriere bezig is. Hopelijk herpakt hij zich in de volgende ronde tegen Jos. De partij is na te spelen op de partijen en analyses pagina.
Arjan, rechtsvoor en Henny analyseren de partij onder het toeziend oog van Luuk en met steun van Marius.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: b3
Wim verslaat Marco. 16 januari
In de vijftiende ronde wist Wim verrassend Marco onderuit te halen met een goed gezien kwaliteitsoffer voor 2 pionnen. Eerder in de partij bood Wim nog remise aan, wat door de laatste tijd goed presterende Marco werd afgeslagen. Dat pakte echter verkeerd uit. Enkele zetten later kreeg Wim de gelegenheid om een stuk te offeren voor een positioneel gewonnen stelling. Deze kans liet Wim niet aan zich voorbijgaan, en even later mocht hij de felicitaties van zijn opponent in ontvangst nemen. Fraai gespeeld door Wim, en hij liet hiermee zien dat er met hem wel degelijk rekening gehouden moet worden.
Verder herstelde Piet zich enigszins van zijn teleurstellende resultaten in de laatste rondes. Henk maakte enkele positionele fouten die hem fataal werden. Het eerste kritieke moment was al op zet 11.
Henk met zwart aan zet. Hij staat wat gedrongen maar veel is er nog niet aan de hand. Hij besloot hier echter tot het verdedigende 11. h6?. Dat haalt uiteraard Lg5 of Pg5 uit de stelling, maar het dreigende loperoffer op h6 is een prima aanknooppunt voor een witte aanval. In feite is het een verzwakking. Even later werd een tweede verkeerde inschatting hem dan ook fataal.
Henk wederom aan zet. Piet is de aanval op h6 aan het voorbereiden. Hij kan zich beraden op het beste plan. Direct Lxh6, of eerst Lb1 gevolgd door Dd3 met matdreiging, of misschien iets met g4 of Pe2? Henk steekt de helpende hand uit met Da5? Tsja, je sterkste stuk weghalen van de verdediging is gevaarlijk, en in dit geval zelfs vrijwel verliezend. Piet sloeg dan ook direct toe met 15 Lxh6! De loper nemen verliest. gxh6 16 Dxh6 f5 (gedwongen) 17 exf5 Pxf5 (wederom gedwongen) 18 Dg6+ Kh8 en 19 Pg5.
Henk besloot het stuk dan ook niet te nemen en koos voor 15 Kh8, maar ook dit verloor uiteindelijk waardoor Piet na enkele matige resultaten weer eens een keer het zoet van de overwinning mocht smaken.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Te6
Knappe overwinning Theo 19 december
In de veertiende ronde was, wellicht de opmerkelijkste uitslag, de fraaie overwinning van Theo op Henny. Theo speelde zeer degelijk, en de overwinning was dan ook verdiend. Henny was net wat teveel gericht op zijn aanval aan de damezijde van het bord, en onderschatte de tegenkansen van Theo aan de koningszijde. Met een goed gezien kwaliteitsoffer trok Theo de overwinning dan ook naar zich toe. Daarmee is Theo nu ruimschoots koploper in de keizer- en elobeker competitie. Een topseizoen tot nu toe voor Theo!
Naast deze overwinning is eveneens de degelijke overwinning van Marco op Piet in het oog springend. Marco zette de opening op volgens het momenteel vrij populaire Londen systeem, dat zich kenmerkt door de zetten: d4, lf4, e3, c3, h3 en Ld3. Piet probeerde dat te weerleggen met een nogal ongebruikelijke variant met Pd5 en f5, wat opmerkelijk goed speelbaar was. Het wellicht kritieke punt in deze partij kwam bij onderstaande stelling:
Piet, met zwart, speelde op het openbreken van het centrum door de zet e5 voor te bereiden. Moet hij die nu spelen of is dat wat te voorbarig? De computer geeft meteen het antwoord. Met Ld7 heeft zwart een klein voordeel, en met e5 creëer je zwaktes in de stelling, en dat komt dus te vroeg. Piet wist het niet, en dacht dat e5 goed was. In het vervolg wist Marco dit netjes in winst om te zetten, wat hem een fraaie derde plaats op de ranglijst oplevert. Voor Piet en Henny rest niet veel meer dan het besef dat ze de laatste tijd behoorlijk in de lift zitten, maar dat die helaas wel naar beneden gaat.
Tot slot liet Eldert weten dat hij de competitie gaat verlaten vanwege te weinig progressie. Jammer, want in zijn slotpartij tegen Luuk liet hij zien dat hij het spelletje wel degelijk begrijpt. Ondanks het verschil in rating wist hij het Luuk nog behoorlijk moeilijk te maken, maar helaas leverde hem dat uiteindelijk geen glorieus afscheid op. Wellicht vindt hij meer voldoening in zijn cursus latijn, waar hij zich nu op gaat richten.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Lb6
Robert verslaat Piet 12 december
In de dertiende ronde wist Piet zijn mispeer van de week ervoor met succes te herhalen. Hij moest tegen de altijd lastige Robert die, vanwege zijn ongebruikelijke openingskeuzes altijd onvoorspelbare partijen op het bord weet te toveren. Dat viel deze keer nogal mee. Na een enigszins ongebruikelijke opzet ontstond een vrijwel gelijke stelling op het bord met kansen aan beide zijdes. Robert had lang gerokeerd, en kreeg te maken met een oprukkende b-pion die voor wat dreiging zorgde. In een poging het tij te keren posteerde hij zijn paard op de b-lijn, wat Piet de gelegenheid gaf op een vrijwel winnende combinatie. Helaas voor hem zette hij te snel, waarna beide spelers de betere voortzetting alsnog zagen. Te laat, en even later maakte Piet het nog erger met totaal verkeerde paardzet. Robert zag het aan, en begon wat vreemde trekjes te vertonen, alsof hij ieder moment in een Braziliaanse vreugdedans kon uitbarsten. Dat deed hij niet. In plaats daarvan deed hij de juiste zet waarna Piet enkele zetten later, zichzelf stevig vervloekend, de handdoek in de ring gooide. De partij is na te spelen op de analyses pagina.
Verder lijkt de opleving van Radboud van korte duur te zijn. Hij zette zijn partij stevig op, met vele dreigingen door zijn actieve stukken en ver opgerukte pionnen. Helaas voor hem verdedigde Arjan goed en keerde het tij. Na materiaalverlies wist Arjan het punt binnen te halen die, op zijn beurt, bezig is aan een prima seizoen.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Da6
Goed herstel Radboud. 5 december
Pakjesavond was voor veel Vrijpionners geen belemmering om toch nog de weg naar het clublokaal te vinden. Het was wat stiller, maar er was nog voldoende animo voor een gezellige clubavond. Radboud herstelde zich goed van de wat mindere resultaten in de laatste paar wedstrijden via een fraaie overwinning op Jan, die hiermee op zijn beurt een einde zag komen aan de fraaie resultaten die hij juist behaalde in de laatste rondes. In het middenspel vol stukken liet Jan toch zijn dame opsluiten die, na een torenaanval, geen goed vluchtveld meer had. Jan verzonk in gepeins. Iets wat hij waarschijnlijk wat eerder had moeten doen. Hij probeerde nog wat, maar vergeefs. Enkele zetten later mocht hij zijn tegenstander feliciteren die hopelijk weer de weg omhoog gevonden heeft.
Verder was de remise van Ton op Piet ook opvallend. Ton speelde een goede en degelijke partij en gaf Piet eigenlijk geen enkele kans op voordeel. Pas op zet 38(!) maakte hij een foutje met enkel nog beide dames, beide een loper van ongelijke kleur, en 5 pionnen op het bord. Een passief loperzetje koste hem een pion, waarna hem niets anders meer restte dan met een aantal schaakjes van de koningin zijn tegenstander tot een foute koningszet te verleiden. Dat lukte wonderwel. Op het 5e schaakje had Piet de winst voor het grijpen gehad als hij met zijn koning naar het midden van het bord was getrokken in plaats van de vlucht naar de rand van het bord. Een ernstige misrekening, die eeuwig schaak toeliet, wat Ton dankbaar aannam. Een mooi resultaat voor Ton. wat hem meteen de koppositie voor de keizerbeker opleverde, en een mooie generale voor het Witte Kerst Toernooi aanstaande zaterdag.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Tb8
Een late avond. 28 november
De elfde ronde is een lange avond geworden. Met een lastig eindspel tussen Robert en Wim. In de partij tussen koploper Luuk en Jan kwam Luuk goed uit de opening met een pionnenstorm richting Jan's koning, maar door een paar onnauwkeurige zetten van Luuk en scherp spel van Jan wist Jan het Luuk nog erg moeilijk te maken. Met een klein beetje geluk wist Luuk Jan's aanval te verdedigen en kon hij zijn aanval verder voortzetten waarna mat uiteindelijk onoverkoombaar was. De partij is terug te vinden op de pagina "Partijen en analyses".
Tussen Theo en Guus ging het lang gelijk op, maar door een fout van Guus wist Theo materiaal te winnen en daarmee ook de partij. Hierdoor heeft hij nu de leiding in zowel de keizerbeker als de elo-beker over heeft genomen van Jan en Ton.
De partij tussen Robert en Wim was er een van de lange adem. Robert had zich voorgenomen om geen remise aan te nemen met alle stukken op het bord zoals tegen Ton dus moest hij maneuvreren om er meer uit te halen. hij wist op een geven moment een pion te winnen en was en toen van overtuigd dat de wist zijn kant op zou komen. Zo eenvoudig was het echter niet door het taaie verdedigen van Wim. Maar nadat Robert's koning ongeveer alle velden van het bord had gezien was de laatste pion van Robert niet meer tegen te houden en moest Wim de handoek in de ring gooien. Ook dezee partij is terug te vinden op de pagina "Partijen en analyses".
Puzzel van de week.
Mat in 3, wit aan zet
Oplossing vorige week: Ld8
Theo klopt talent Radboud. 21 november
In de tiende ronde wist Theo het aanstormend talent Radboud met een openingsvalletje te verschalken, waardoor hij meteen Radboud wist te passeren op de ranglijst. Een tegenvaller voor Radboud die, wellicht door examenstress, de verwachtingen voor dit seizoen nog niet helemaal waar lijkt te maken. Hopelijk voor hem en voor ons gaat de druk er snel van af en pakt hij de draad weer als vanouds op. Theo ondertussen, heeft tot nu toe een prima seizoen, en dingt dan ook volop mee naar de rating- en keizerbeker.
Voor deze beker lijken vooralsnog Jan en Ton de grootste kanshebbers te zijn. Waarbij vooral Jan bezig is met een prima seizoen getuige zijn degelijke overwinning op Marius. Marius is doorgaans niet de gemakkelijkste tegenstander om te verslaan, maar tegen een Jan in vorm moest hij dit keer toch het onderspit delven.
Naast deze partijen stond de partij tussen Luuk en Robert op het programma die, vanwege de ongebruikelijke openingskeuzes van Robert, eveneens de nodige verwachtingen schepte. Dat viel een beetje tegen. Hoewel de opening ongebruikelijk leek, is dezelfde opening al eerder gespeeld tussen Illescas en Mark Hebden in 1989. Iets waarvan Luuk en Robert ongetwijfeld geen weet hadden. Zie diagram.
Hebden zette hier voort met het voor de hand liggende Pxd6, en er is niet veel aan de hand. Robert koos echter voor het ongelukkige Le6. Geeft minstens een pion af bij een nadelige stelling, en dat is tegen Luuk doorgaans niet zo verstandig. Luuk nam het presentje dan ook dankbaar aan, en mocht enkele zetten later dan ook de felicitaties van zijn opponent in ontvangst nemen. Daarmee blijft hij koploper op de ranglijst.
Puzzel van de week.
Mat in 3, wit aan zet
Oplossing vorige week: Db8
Veel remises in de negende ronde 14 november
De negende ronde van de competitie kenmerkte zich door vier remises in negen partijen, waardoor echte verrassingen uitbleven. Vooraf werd vooral uitgekeken naar het duel tussen de beide uitdagers van Luuk: Piet en Jesus. Beide spelers gingen er eens goed voor zitten om met een winstpartij de strijd om de titel zo spannend mogelijk te maken. Dat lukte slechts ten dele. In een goed gespeelde partij, zonder echte hoogtepunten speelde Jesus een onorthodoxe opening door op e4 meteen met het ongebruikelijke a6 te riposteren. Daarmee ontwijkt hij theorie, maar geeft wel het initiatief vrijwillig aan zijn opponent. Piet wist het gegeven voordeel lang vast te houden tot op zet 23 de volgende stelling op het bord kwam:
Wit staat duidelijk beter, maar hoe nu verder? Piet speelde hier het op het oog sterk uitziende 23 Dg4!? Geen echte blunder, maar met het betere Dh4 had hij het voordeel vast kunnen houden. Na enig nadenken speelde Jesus hier Lc1! waarmee hij loperruil afdwong en Piet zijn sterke loperpaar en het initiatief kwijt was. In het vervolg wist Jesus zelfs het initiatief over te nemen, tot op zet 30 de volgende stelling op het bord kwam:
Er gaat meer dreiging uit van de zwarte stelling. Maar hoe nu verder? Zwart speelde hier Dh3!?, met de matdreiging op f1. Na eenvoudig De2 of De1 is er echter niets meer aan de hand, en is het zwart op zijn beurt die het initiatief uit handen geeft. Met 30 Dxe3+ 31 Lxe3 en Te6 zou zwart het initiatief behouden, al is winst nog ver te zoeken. In het vervolg ruilde Piet nog het sterke zwarte paard voor zijn loper en kwam nog deze stelling op het bord:
Het lijkt er op dat wit een pion gaat winnen na 38 Dxh7. Dat faalt echter jammerlijk op De1+, Kg2, De2+, Kh3!? en Dh5+!.
Wit moet de dames ruilen, en dan lopen de a- en b-pionnen door. Wit kan het nog net remise houden met Dxh5, gxh5 en g4!, maar dat is niet eenvoudig te zien. Dit kwam echter niet op het bord. Piet zag het gevaar tijdig, en speelde 38 c6 i.p.v. Dxh7 om nog een winstpoging te wagen. Jesus pareerde dit echter eenvoudig met eeuwig schaak na Dxe1+ en remise overeen gekomen. Een terecht resultaat, met Luuk als lachende derde. Volgende week mag Robert proberen om Luuk het lachen te laten vergaan als hij het met zwart mag opnemen tegen zijn oude jeugdrivaal.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Pd2
Welkom Kevin. 7 november
Het heeft een paar weken geduurd, maar uiteindelijk heeft Maikel toch zijn broertje Kevin kunnen overtuigen om naar de schaakclub te komen. In zijn eerste wedstrijd werd meteen het vuur aan zijn schenen gelegd door Jesus, een titelkandidaat die het zijn tegenstanders altijd moeilijk maakt. Kevin heeft zich moedig verzet maar de aanval van Jesus was veel te sterk. Volgende week mag Kevin zijn krachten testen tegen Eldert.
Ton heeft met winst op Jan zichzelf op weten te werken naar een 4e plaats op de ranglijst. Tevens heeft hem dit ook wat extra ratingpunten opgeleverd waarmee hij vooralsnog de Elo-lijst aanvoert. Kan hij dit volhouden tot het einde van het seizoen? In de keizerbeker leverde deze winst hem maar 1 punt op en moet daarmee Arjan, die al goed spel heeft laten zien dit seizoen, voor laten gaan met een half puntje. Maar er kan nog vanalles gebeuren.
Puzzel van de week.
Mat in 3, wit aan zet
Oplossing vorige week: Pd5
Remise in duel tussen de koplopers. 24 oktober
Voor de zevende ronde stond het duel tussen de regerend kampioen en huidige koploper Piet op het programma, die meestal garant staat voor een mooie strijd. Deze keer koos Luuk voor een wat onorthodoxe opzet met voorzichtige pionnenzetjes zoals b6, d6, e6, g6 en h6. De theorie vermijden en wellicht Piet verleiden met een te vroeg ingezette aanval moet hij gedacht hebben.
Piet reageerde hierop door een pionnenstorm op te zetten op de damevleugel die er veelbelovend uitzag. Luuk verzonk in gepeins, en wist de dreigingen echter vakkundig te pareren. Hij zette een tegenactie in, met zijn pionnen aan koningskant, waarmee hij echter wel de dekking van zijn koning liet vallen. Veel dreiging ging hier echter niet van uit, en na wat afruil bood Luuk dan ook remise aan, wat Piet na enig nadenken accepteerde. Een terecht resultaat in een partij die eigenlijk nergens echt uit evenwicht was.
Naast deze partij viel vooral de nederlaag van Henny tegen Jan op. Henny stond de hele partij goed tot gewonnen met materieel voordeel, maar hij zag zowaar een mat in een over het hoofd. Onder het uitslaken van de kreet "Jonge toch!" gaf hij op. Een zure nederlaag, en iets wat hem niet vaak overkomt. Maar zelfs na een heel leven lang schaken kan het je overkomen. Ook dat hoort bij schaken.
Volgende week is het snelschaken, zodat Piet in ieder geval nog een extra weekje van zijn koppositie kan genieten.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Dd4
Aan elkaar gewaagd.
Het is de zesde ronde waarin het niveau van de tegenstanders dichter bij elkaar komt te liggen. Dit resulteert in spannende partijen waarbij in 3 gevallen ook geen winnaar uit gekomen is. Zo ook in het broederduel tussen Henny en Wim Kempen. Niet verrassend opende Henny met 1. e4 waarna Wim de Franse verdediging op het bord zette. Al snel was duidelijk dat het spel zich op de damevleugel concentreerde. Henny probeerde hier aan te vallen maar Wim wist dit keurig te verdedigen. En om de familiesferen niet teveel te verstoren zijn ze beide akkoord gegaan met een remise.
Tussen Guus en Maikel ging het aardig gelijk op. Guus kwam iets beter te staan en de stukken van Maikel werkten niet goed samen. Maar Guus had een mooie plannetje om Maikel in 2 zetten mat te zetten met Pc6 en Pe7# (zie diagram). Maikel had dit even over het hoofd gezien en probeerde een aanval op te bouwen met b4. Maar dat was dus helaas te laat en het mooie matje van Guus kwam naar zijn vreugde op het bord.
De partij tussen Luuk en Marius was, zoals altijd een dynamisch en interessante partij. Luuk kwam beter uit de opening en de koning van Marius stond op de tocht te staan. Maar door enkele onnauwkeurigheden van Luuk kreeg Marius steeds meer spel en moesten de dames van het bord waardoor de koning van Marius ineens actief was in plaats van een zwakte. Na het afruilen van de dames wist zwart zijn stukken te ontwikkelen waardoor een gelijke stelling op bord kwam. Marius Vond de sterke loper van Luuk maar niks, en wilde er graag vanaf waardoor hij enthousiast Le3 speelde. Dit kostte hem een pion na Pxd6, maar omdat Marius nog enthousiaster werd en Lxb4 speelde gaf hij een stuk en de partij weg. Na Pxe4 stonden beide lopers in en dus gaf Marius direct op.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Pd5. na ...cxd5 en exd5 heeft wit twee sterke vrijpionnen, een sterk centrum en 2 sterke diagonalen richting de koning. Hij gaat het materiaal met rente terug winnen.
Fraaie overwinning van Jan.
Het moment van de vijfde speelronde kwam dit keer van Jan. Hij moest het opnemen tegen Arjan, die de laatste tijd een opmerkelijke progressie laat zien, die hem al een plaats bovenaan het keizerbekerklassement opleverde. Zou Arjan de goede lijn tegen de altijd gevaarlijke Jan vol kunnen houden? Dat bleek van niet. Arjan bouwde zijn stelling te voorzichtig op, wat Jan goede aanvalskansen bood. Al na 12 zetten stond de volgende stelling op het bord.
Arjan had zojuist Le6 - f4 gespeeld. Het ziet er gevaarlijk uit, maar in feite is er niet zo veel aan de hand. De computer geeft hier Tdg1 en Lxh4 als beste voortzetting, met ongeveer gelijk spel. Jan had echter iets anders in gedachte en speelde het verrassende g4!?. Met een venijnige val. Arjan trapte er in en speelde Lxg4?, waar Lf6 alle gevaren bezworen had. Jan sloeg onmiddellijk toe met Lxh6!! en plots wordt het duidelijk.
De witte dreigingen zijn niet meer te pareren. Om mat te vermijden moet zwart zijn loper geven. Fraai gespeeld van Jan. Arjan probeerde het nog wel, maar na gxh6 15 Dxg4 Kh8 16 Df4! is er geen redding meer mogelijk.
Verder viel de gedegen overwinning van Marius tegen de eveneens sterk opkomende Ton op. Marius liet zien dat er nog altijd rekening met hem gehouden moet worden, en gaf Ton eigenlijk geen echte kans. Sterker nog, hij miste enkele mogelijkheden om de partij voortijdig te beslissen. Een moment in deze partij is tevens een mooi leermoment. Dat moment is deze week, bij uitzondering, de puzzel van de week.
Als laatste zijn de overwinningen van Marco op oud kampioen Henny, en de winst van nieuwkomer Maikel op de altijd lastige Theo het vermelden waard. Maikel laat meteen al zien dat hij mee kan op de club en dus een aanwinst is. Volgende week staat hem, tegen Guus, een nog grotere uitdaging te wachten.
Puzzel van de week.
Deze week eens een andere variant van de puzzel van de week. Onderstaande stelling kwam voor in de partij tussen Marius en Ton. Ton had zojuist Pf8 gespeeld. Met welke positionele krachtzet kan Marius nu een voordelige stelling bereiken die hem uiteindelijk materiaalwinst en de partij moet opleveren? Geen schande dat Marius hem miste, want hij is lastig.
Oplossing vorige week: Ka2
Geluk, pech of een verkeerde inschatting.
Evenals vorige week wist Ton goed spel te laten zien en maakte hij het Henny erg lastig. In het eindspel kwam hij 2 pionnen voor, maar door slim af te ruilen van Henny bleef een eindspel over met lopers van ongelijke kleur. En zelfs met 2 pionnen extra is dat remise.
Arjan kwam sterk uit de startblokken en wist een goede aanval op te bouwen. Guus had een zetje over het hoofd gezien waardoor Arjan een pionnetje kon snoepen. Hij wist dit goed om te zetten naar een gewonnen stelling, maar Guus liet zich niet zomaar pakken en wist nog een matdreiging te creëren. Arjan was waarschijnlijk te enthousiast in de aanval en had de dreiging van Guus gemist waardoor Guus er met een vol punt vandoor is gegaan.
Robert heeft de gehele partij Kees onder druk weten te zetten maar Kees heeft dit keurig weten te verdedigen. Na het ruilen van de meeste stukken bleef een pionneneindspel met 1 set torens over. Robert was net 1 zet te laat met het inzetten van zijn koning waardoor een remisestelling overbleef. Kees had erg weinig ruimte maar door nauwkeurig spel is dat prima remise te houden, echter door het soms vergeten van het indrukken van de klok en de druk op de stelling van Robert kwam Kees in tijdnood en dit heeft Robert dan ook het punt bezorgt.
De partij tussen Luuk en Jesus was ook een interessante. Beide spelers hadden tegengesteld gerokeerd en waren met een pionnenstorm bezig. de aanval van Luuk was echter net iets sneller waardoor Jesus in de verdediging moest. Hij offerde nog een toren op om een aanval te krijgen maar dat liep uit op niks. Waarna, na nog een toren en paardoffer mat onvermijdelijk was. Dat wist hij nog wel te voorkomen door tijdig op te geven.
Verder wist Marco een degelijke overwinning te boeken op nieuwkomer Maikel, die een foutje op de 12e zet afgestraft zag worden, waarna Marco het keurig uitspeelde. Deze partij is na te spelen op de partijen pagina.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Kb2
Degelijke remise Ton tegen Luuk.
Evenals in het vorige seizoen wist Ton al om Luuk het vuur aan de schenen te leggen. Maar waar Luuk vorig seizoen nog met de schrik vrij kwam, moest hij nu toch zijn eerste remise noteren. Kennelijk had Ton lering getrokken uit zijn, nogal zure, nederlaag vorig jaar, en bleef hij tot het einde toe geconcentreerd spelen om zo, de zeer verdiende, remise binnen te halen. Daarmee kwam Luuk eigenlijk nog goed weg. In het middenspel wist Ton een pionnetje te veroveren waarbij ook nog Luuks koning wat ongelukkig geposteerd stond. Maar van Luuk is het bekend dat hij er nog eens goed voor gaat zitten als hij wat minder staat. Een slechte positie haalt bij hem het beste naar boven, en niet zelden weet hij er nog een overwinning uit te slepen. Vorig jaar bracht hem dat nog succes tegen Ton, maar dit jaar liet Ton zich de kaas niet van het brood eten. Hij bleef geconcentreerd, om laat op de avond de remise te kunnen noteren, waar er wellicht nog wat meer in gezeten had. Toch een fraai resultaat voor Ton in zijn tweede seizoen.
Ton (links) en Luuk geconcentreerd spelend tijdens hun partij.
Naast deze partij wist Jesus zich enigszins te herstellen van zijn eerdere remise tegen Arjan door de altijd lastige Robert te verslaan, en wist Maikel zijn sterk debuut geen goed vervolg te geven tegen oudgediende Piet, al moet hierbij opgemerkt worden dat hij het Piet toch behoorlijk lastig wist te maken. Remisekansen had hij zeker. Ook Arjan mocht een verdienstelijke remise noteren tegen Marco, die nog altijd zo'n slordige 300 elo punten meer heeft dan zijn tegenstander. Dat verschil zal echter snel kleiner worden, want Arjan laat wekelijks zien dat hij met sprongen vooruit gaat.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Df2
Goed begin voor nieuwkomer Maikel.
De tweede ronde mochten we een nieuw lid verwelkomen. Maikel, die gewend is online partijen te spelen van 10 min p.p.p.p. kreeg in de 2e ronde zeeën van tijd. Zijn tegenstander Ferry kwam heel aanvallend uit de opening maar door goed gecoördineerd samenspel van alle stukken wist Maikel de aanvallende dame van Ferry te vangen en moest Ferry deze noodgedwongen afruilen tegen een toren. Deze voorsprong in kwaliteit heeft Maikel keurig om weten te zetten naar winst. Zijn eerste punt is binnen.
Een andere interessante partij was tussen de sterkt gestarte Arjan en Luuk. Luuk kwam sterk uit de opening en na het afruilen van verschillende stukken leken de verbonden vrijpionnen (ondersteund door een toren) tegen een koning winnend te zijn (zie diagram links), maar Arjan wist in sneltreinvaart zijn stukken goed te ontwikkelen en de stelling dicht te zetten waardoor de kansen op remise en misschien wel wist zijn kant op gingen. Helaas door een onnauwkeurige zet dacht hij een pion terug te kunnen winnen maar dit resulteerde in een stuk verlies (zie diagram rechts) waarna de partij praktisch was verloren. Goed gespeeld maar net niet goed genoeg.
Luuk - Arjan 15. ... Kxf8
27. Kc3 Pxh4 is fout. wit speelt 28. Pg3 en plotseling staan er 2 stukken in. zwart probeert Pg2 gevolgd door 29. Pxh4+ Kg6 30. Tg4 Pe3 31. Pf4+ Kf7 32. G6+ Kg8
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Ta6
Zeer verdienstelijke remise Arjan in eerste ronde.
In de eerste ronde van het seizoen 2022-2023 viel meteen een (halve) verrassing te noteren. Arjan, die tijdens het zomerschaken al liet zien dat hij flinke stappen maakt, speelde de opening tegen titelkandidaat Jesus prima, en kwam zelfs wat beter in het middenspel terecht. Jesus deed wat hij kon om "de muur" Arjan te breken, maar moest uiteindelijk in de onvermijdelijke remise berusten. Een mooie opsteker voor Arjan, die nog niet zo lang op clubniveau schaakt.
Buiten deze partij had Luuk het ook lange tijd lastig tegen de ervaren Guus, maar een vervelende penning van het paard deed Guus uiteindelijk toch de das om. Een beetje jammer voor Guus, want hij speelde zeker niet slecht.
Iets soortgelijks overkwam Thyn, die ook zeker niet slecht speelde tegen Robert, maar een ongelukkig geposteerd paard werd zijn ondergang. Robert wist dit handig om te zetten in stukwinst en uiteindelijk ook winst van de partij.
Jan tenslotte, speelde de opening prima tegen Piet, maar een foutje in het vroege middenspel leverde hem permanent nadeel op. Ondanks 9(!) keer schaak kon hij materiaalwinst niet vermijden, en bij het pas 2e schaakje van Piet gooide hij dan ook de handdoek in de ring. Een interessante eerste ronde van het seizoen.
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet
Oplossing vorige week: Lb2
Maandag 12 september begint de competitie weer!
Na het zomerschaak, waarin een aantal leden alleen maar rapidchess gespeeld hebben, begint de vrijpion weer met de normale competitie voor het seizoen 2022-2023. Dit seizoen zal af en toe onderbroken worden met een avondje snelschaak zoals in het verleden ook de gewoonte was. De competitie start met 21 leden, en hopelijk wordt het seizoen net zo succesvol als seizoen 2021-2022. Volgende week het eerste verslag!
Puzzel van de week.
Mat in 2, wit aan zet