Welkom bij sv De Vrijpion

Blijkbaar is het lastig spelen tegen 1 minuut

Piet kwam even kijken op de club om een foto te maken voor in de krant. Omdat er toch maar 7 spelers waren heeft Piet ook een keer een ronde meegespeeld. Hoewel hij officieel nog geen straffen had heeft hij toch met een handicap van 4 minuten gespeeld. Luuk speelde net als vorige ronde met 1 minuut op de klok maar dat heeft hem niet weerhouden om een score van 100% te halen (al was het twee keer met nog maar 2 seconden op de klok, maar zolang er nog geen vlag staat is dat voldoende). Blijkbaar gaan spelers fouten maken als hun tegenstander maar 1 minuut heeft. Zonde, naar mijn idee is de truc om het complex te houden en op de juiste momenten even je tijd nemen om het goed door te rekenen.

Ongeslagen met 1 minuut op de klok, ongelooflijk!

De zevende ronde ging maandagavond 15 augustus van start met 8 deelnemers en in totaal al 17 min handicap. Twee spelers (Jesus en Luuk) gingen de strijd aan met maar 1 minuut op de klok. De insteek was om niet puntloos te eindigen. Na een remise in de eerste ronde tegen elkaar was dat in ieder geval gelukt. Nu was het afwachten of er nog punten bij zouden komen, echter ging Jesus als een speer en reeg de ene winst aan de andere, was hij nog te stoppen? Alleen Arjan slaagde in de voorlaatste ronde nog in om een half puntje af te snoepen van de bullet kampioen. die zich in de laatste ronde onoverwinnelijk heeft gemaakt. Met maarliefst 6 uit 7 heeft Jesus bewezen een echte snelschaakkampioen te zijn. Wie kan deze man nog stoppen? Moeten we er nog een halve minuut afhalen, of is hij gewoon niet te stoppen, wellicht zien we het in ronde 8.

Een nieuwe winnaar genaamd Arjan!

Maandag 1 augustus is de zesde ronde gespeeld van de zomeravondcompetitie. na 2 weken pauze waren 7 spelers weer enthousiast om te spelen. het was wederom weer enorm spannend tot op de laatste seconde van de laatste partij. Deze partij werd gespeeld tussen Arjan en Marco die beide bij winst 1e zouden zijn. de kansen gingen op en neer. nadat Marco een loper verloor leek de winst naar Arjan te gaan, echter wist Marco met een röntgenschaak een toren terug te winnen met een gewonnen eindspel. Marco die met een minuut minder aan de partij begon kwam die minuut aan het einde van de partij helaas te kort nadat hij de kwaliteit voorsprong naar een volle toren had uitgebreid. Door het vallen van de vlag was Arjan de gelukkige en verdiende winnaar van de avond. Volgende keer zal hij het lastiger krijgen met 2 minuten handicap.

Spanning tot en met de laatste partij

In deze ronde was het tot voor de laatste ronde nog enorm spannend, maar liefst 6 van de 7 spelers hadden nog kans om een handicap te verdienen door de eerste of tweede plaats te veroveren. Ferry was de laatste ronde vrij en kon alleen maar hopen op gunstige uitslagen om een 2e plaats te bemachtigen. Arjan stond virtueel eerste met 3,5 punten, een half punt voor Luuk, Jan en Robert. Een half punt was voldoende voor een (gedeeld) eerste plaats, maar helaas voor Arjan trok Robert aan het langste eind nadat Arjan zijn dame gratis weggaf. Daarmee was zijn eerste plaats verkeken, en was Robert verzekerd van een (gedeelde) eerste plaats. Arjan hij had nog hoop op een tweede plek maar daarvoor was hij afhankelijk van de andere partijen.

Jan had zicht op een gedeelde eerste plaats door van Jos te winnen, maar hij zag een mat achter de paaltjes" over het hoofd, en moest daardoor genoegen nemen met de gedeelde 4e plaats. Eldert heeft het Luuk de laatste ronde niet al te moeilijk gemaakt. een bekend trucje (Lxf7+ Kxf7 gevolgd door Dxd8, met dameverlies tot gevolg. Helaas voor Eldert zag hij ... Lb4+ niet om materiaal terug te winnen (... Txd8)) heeft teveel materiaal gekost waardoor opgeven de enige optie was voor Eldert.

Na alle partijen gespeeld te hebben is onderstaande einduitslag een feit. dit betekend dat Luuk en Robert een (extra) handicap van 2 minuten krijgen voor de volgende ronden.

Nieuw jong talent (12) heeft zich laten zien

Tijdens de vierde ronde van de zomersnelschaakcompetitie heeft een nieuw jong talent de weg naar de club weten te vinden. Faisal, een Oekraïense jonge van 12 jaar schaakt sinds zijn 9de en heeft heel veel leeftijdsgenoten in Oekraïne weten te verslaan. Sinds kort woont hij in Sint Anthonis en heeft hij de weg naar de club weten te vinden om te proberen het ook de oudere generatie lastig te maken. Het lastig maken lukte in veel gevallen nog wel, maar een overwinning bleef lang uit. Echter in de laatste ronde wist hij op vakkundige toch een punt te halen en zo de laatste plaats achter zich te laten, ten koste van Eldert.

Jesus die een handicap van 5 minuten heeft en daarmee maar 3 minuten op de klok, heeft het moeilijk gehad, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om toch weer een keer de 1e plaats te bemachtigen. Daarom zal het minimum aantal minuten verlaagd worden naar 1 zodat er volgende keer hopelijk een andere winnaar om de hoek komt kijken. Luuk heeft met 4 minuten op de klok wat meer punten laten liggen. In de laatste ronde tegen Ton ging het om de 2e plaats. Ton heeft door een goede verdediging en een goed tetimde aanval dit belangrijke punt binnen weten te slepen waardoor hij een knappe 2e plaats heeft weten te bemachtigen en daarmee zijn eerste handicap moet accepteren.

De handicap heeft eindelijk toegeslagen

De derde ronde van de zomersnelschaakcompetitie heeft plaatsgevonden op 27 juni. Ondanks de kermis hebben toch 9 spelers de weg naar de speellocatie weten te vinden. een oneven aantal wat betekend dat iedereen een ronde vrij is om de strijd bij de concurrentie in de gaten te houden of om even tijd te nemen om een drankje te bestellen. we hebben 9 ronden gespeeld met standaard 8 minuten p.p.p.p. minus de eerder verdiende handicap.

Met maar 4 minuten op de klok van Jesus heeft hij eindelijk zijn eerste verliespartij moeten noteren. 2 maal kroop Jesus nog door het oog van de naald met nog 2 seconde op de klok wist hij zowel Jos als Arjan mat te zetten. Daarmee is hij toch nog knap 2e geworden achter Luuk die in de laatste ronde geen winstkansen meer zag in een pionneneindspel tegen Arjan. Hij wist zijn 1e plaats veilig te stellen door genoegen te nemen met een remise.

Sterk optreden van Jesus in de 2e ronde van de zomersnelschaakcompetitie

20 juni heeft de tweede ronde van de zomersnelschaakcompetitie plaatsgevonden met een nog grotere opkomst dan de eerste ronde. maar liefst 12 spelers hebben de degens gekruist om het elkaar zo moeilijk mogelijk te maken op het bord. Vanwege de hoge opkomst en om het niet al te laat te laten worden hebben 7 minuten p.p.p.p. gespeeld. Met een handicap van 2 min voor Jesus leek het hem lastig gemaakt te worden, maar niet is minder waar.

Jesus heeft laten zien dat snelschaken niet voor niks snelschaken heet, met maar 5 minuten op zijn klok wist hij toch alle partijen overtuigend te winnen met als resultaat een 100% score in de 2e ronde. dit betekend dat hij de derde ronde met een handicap van 4 minuten speelt, dat zal een lastige opgave worden om bovenaan te eindigen, we zullen zien.

Zeer geslaagde eerste ronde zomersnelschaakcompetitie 2022

Afgelopen maandag 13 juni zijn we van start gegaan met de eerst ronde van de zomer snelschaakcompetitie.

10 enthousiaste spelers hebben deel genomen aan dit nieuwe concept om in de zomer vrijblijvend door te kunnen schaken op de maandagavond. Tijdens een avond wordt een halve competitie gespeeld. om het de volgende rondes wat spannender te maken is besloten om handicaps uit te delen aan de nummers 1 en 2. dit houdt in dat de winnaar en de "runner-up" respectievelijk 2 en 1 minuut minder tijd hebben bij de volgende ronden. dit werkt cumulatief met een minimum van 3 min p.p.p.p.

Het snelschaken (8 min p.p.p.p.) was voor de meeste spelers weer even wennen. Voor sommige de eerste keer, voor andere weer lang geleden, maar het was een gezellige en geslaagde avond met spanning en plezier. Degene die deze eerste het beste heeft gespeeld met 8,5 uit 9 is Jesus, hij speel volgende ronde dan ook met 2 min minder op zijn klok.

Zeer geslaagde slotavond seizoen 2021-2022

De slotavond van het seizoen was leuk en verrassend. Robert en Thyn kweten zich uitstekend voor hun taak om de slotavond leuk aan te kleden door een verrassende variant van het schaakspel te introduceren. Een toernooitje waarbij schaakmat remise is, en het eigenlijke spel bestond uit een opdracht die vooraf uitgereikt werd en geheim gehouden moest worden voor de tegenstander. Dat pakte heel goed uit. De variatie in opdrachten maakte de uitslag en het verloop van het spel onvoorspelbaar, met verrassende en soms hele leuke spellen tot gevolg, wat de gezelligheid zeker bevorderde. Een geslaagde afsluiting van een eveneens geslaagd seizoen.

Vooraf aan de slotavond waren de prijsuitreikingen en diploma uitreikingen bij de jeugd, waarbij Jordi Verwegen met een fraaie score van 82 % jeugdkampioen werd. In zijn kielzog eindigden Teije Blankevoort en Reno Lejeune op respectievelijk de 2e en 3e plaats. Diploma's waren er voor Daan Vos, Teije Blankevoort en Reno Lejeune.

Jeugdkampioen Jordi Verwegen in het blauw geflankeerd door Reno Lejeune in het groen, en bij afwezigheid van Teije Blankevoort door Robert Cornelissen links op de foto.

Diploma's voor Daan Vos (links) en Reno Lejeune.

Na de jeugd was het tijd voor de slotavond die, zoals gezegd, uitstekend verliep. In de pauze werden de nummers 1, 2 en 3 van de competitie gehuldigd alsmede de winnaars van de elo beker en de keizerbeker. Onbetwist kampioen werd regerend kampioen Luuk Saris op gepaste afstand gevolgd door Piet Hendriks die nieuwkomer Jesus Jara ternauwernood achter zich wist te houden. Keizer van het seizoen werd Guus Bens en winnaar van de elo beker werd Jan Francissen. Beide spelers hebben een uitstekend seizoen achter zich en maakten een flinke sprong op de ranglijst. Voor Jan kwam later op de avond ook nog de eer voor het winnen van de slotavond competitie ten deel.

Bij de Vrijpion staat de gezelligheid voorop, en dat bleek uit het initiatief van Arjan die voorstelde door te schaken in informele sfeer tijdens de zomerstop. Een initiatief wat door veel spelers enthousiast ontvangen werd. Deze zomer kan men dan ook spelen en kennis maken met de club op maandagavond.

Piet, Luuk en Jesus tonen hun prijzen.

De trotse clubkampioen Luuk Saris.

Piet bekijkt met enige jaloezie Luuk's beker.

Dan nog de oplossing van de puzzel van de vorige week. Dat was eigenlijk een vergissing van onze wedstrijdleider, het was namelijk geen puzzel maar een stelling uit de partij Ton - Luuk, met Ton achter de witte stukken. Het toeval wil echter dat de computer hier een studie achtige mat in 12 aangeeft, die voor de fanatici wellicht een leuke uitdaging is. Er is slechts een gedwongen mat, die uiteraard, zou ik bijna willen zeggen, door beide spelers gemist werd. De sleutelzet in deze stelling begint met Dxd5. De overige zetten zijn voor puzzelaars die zich hier tijdens de zomerstop mee bezig willen houden.

Ton laat Luuk ontsnappen in slotronde seizoen.

Bijna was de sensatie een feit in de laatste competitieronde. Nieuwkomer Ton pareerde te opportunistisch spel van de ongeslagen kampioen Luuk fraai, en hield er materiaalwinst aan over. Luuk reageerde agressief op de f4 opening van Ton en reageerde met e5, het zogenaamde Froms gambiet, wat weinig gespeeld wordt. Na 2 fxe5 d6 3 exd6 Lxd6 4 Pf3 staat zwart een pion achter maar heeft wel wat aanvalskansen. Onderstaand artikel hierover komt van de Nijmeegse schaakclub SMB.

In het vervolg overzag Luuk ook nog een paardvork wat hem de kwaliteit koste, waarna voor Ton enkel nog de schone taak te wachten stond om dit even in winst om te zetten. Helaas voor hem liet Luuk zien waarom hij de ongeslagen kampioen is, en hij verdedigde secuur. Dat had effect. Ton wist het niet meer, en raakte volledig de draad kwijt. Hij gaf al het materiaal weg en overzag zelfs een mat in 1 in het eindspel. Zuur voor Ton, die voor de sensatie van het seizoen had kunnen zorgen. Alleen een welgemeend sorry van Luuk was nu zijn schrale troost.

In de schaduw van deze partij deed runner up Piet iets soortgelijks tegen de jeugdige Radboud. Radboud trapte in een openingsvalletje, wat hem een pion koste. Tegen een zich taai en secuur verdedigende Radboud wist Piet dit voordeeltje langzaam op te bouwen tot een gewonnen stelling. Maar net op dat moment griste hij te snel een pion van het bord, waar hij beter even wat langer na had kunnen denken. Na 43(!) zetten stond de volgende stelling op het bord:

Piet, met wit, rekende zich al rijk, en sloeg a tempo de pion op b5 van het bord, waarna hij zich direct realiseerde dat zwart met Kc4 2 stukken aan kan vallen en hij dus materiaal terug gaat geven. Met Lxf6, Txf6 en Kb3 had hij de winst voor het grijpen gehad. De partij ging verder met 43 Txb5 Kc4 44 Lxf6 Kxb4 en 45 Lxg5, maar de winst was toen al verkeken. Gelukkig voor hem koste hem dat net niet de tweede plaats, zodat hij min of meer met de schrik vrijkwam.

Naast de gewone competitie speelde er ook nog de strijd om de hoogste stijgers van het seizoen. Dat was een strijd tussen Jan en Guus, die beide een goed seizoen doormaken. De prijzen tussen deze twee oudgedienden werden keurig verdeeld, met winst van Guus in de keizerbeker, waar Jan de hoogste elowinst liet zien. Beide heren mogen dan ook de felicitaties in ontvangst nemen.

Volgende week is de slotavond van de club, waarna een succesvol seizoen ondanks Corona afgesloten kan worden met een gezellig samenzijn.

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Db1

Jos verslaat talent Radboud.

In de voorlaatste ronde wist Jos iets van zijn, tot dusver teleurstellend verlopen seizoen goed te maken door Radboud te verslaan. Hiermee nam hij revanche op zijn eerdere nederlaag in het seizoen. Radboud nam te veel risico in de partij, waarna Jos de gemaakte fouten vakkundig afstrafte en een gewonnen stelling kreeg. Radboud probeerde nog pat af te dwingen, maar Jos pareerde dat eenvoudig en mocht al vroeg de felicitaties in ontvangst nemen.

Naast de overwinning van Jos was ook de remise van Henk tegen Henny verdienstelijk te noemen. Onverdiend was de remise van Henk niet. Hij kwam voordelig uit de opening en wist het voordeel ook nog vast te houden. Eerdere ervaringen van Henk waarbij hij een voordelige positie door een fout in het eindspel verspeelde, deed hem besluiten om remise voor te stellen, wat door Henny wijselijk geaccepteerd werd.

Volgende week is de slotronde van het seizoen. Veel staat er niet meer op het spel aangezien Luuk niet meer in te halen is. Luuk prolongeert hiermee zijn titel. Voor de elo-beker is het wel nog heel spannend. Guus en Jan staan nagenoeg gelijk, ze zullen uiteraard hun uiterste best doen om de laatste ronde te winnen. Hierna zal blijken wie de beker op de slotavond mee naar huis mag nemen.

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Tf5

Knappe overwinningen Eldert en Ton.

Nieuwkomers Eldert en Ton lieten in de tweeëntwintigste ronde knappe overwinningen aantekenen tegen respectievelijk Ferry en Wim. Voor Eldert was dat het tweede positieve resultaat in successie, wat helaas voor hem niet voldoende is om zijn laatste plaats in de ranglijst af te staan. Niettemin laat hij zien dat hij in zijn eerste jaar het clubniveau aankan, wat zeker verdienstelijk is. Voor Ton geldt dat uiteraard ook, al doet hij er nog een schepje bovenop met een overwinning op de routinier Wim, en dat is knap. Lang leek deze partij in remise te eindigen, maar in het eindspel wist Ton er toch nog een overwinning van te maken, wat hem een zeer knappe 7e plaats op de ranglijst oplevert. Daarmee is hij, na Jesus, de hoogste nieuwkomer, maar Jesus draait al wat langer mee op clubniveau zodat de prestatie van Ton zeker zo hoog aangeslagen moet worden.

Verder liet Radboud wederom zien dat er in hem een toekomstig kampioenskandidaat schuilt. Hij verloor weliswaar van toekomstig kampioen Luuk, maar niet zonder knap tegenspel. We gaan in de toekomst ongetwijfeld nog veel van hem horen.

Partij van de week was die tussen Marco en nieuwkomer Arjan. Arjan bood prima tegenspel, en had zelfs kansen om na de opening het initiatief naar zich toe te trekken. Hij speelde echter te voorzichtig, en dat deed Marco niet. Op de 19e zet maakte Arjan de beslissende fout, wat niet meteen door Marco verzilverd werd. Hij miste 2 zetten lang een mat in 4, om die op zet 21 alsnog uit te voeren. De partij is terug te vinden op de actueel pagina.

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Lg4

Verdienstelijke remises Guus, Eldert en Henk.

Met het naderende einde van het schaakseizoen werden er enkele verdienstelijke remises behaald door Guus, Eldert en Henk tegen hoger ingeschatte tegenstanders. Wellicht dat de strijdlust wat afneemt met het naderen van de zomer? De beste en meest opmerkelijke prestatie werd geleverd door Guus, die na een eerder halfje tegen Piet nu ook de andere kampioenskandidaat Jesus op remise wist te houden. Van Guus is al langer bekend dat hij een lastige opponent is als hij de vorm en concentratie weet vast te houden, en dat liet hij weer zien. Jammer voor zijn opponent, die zijn vrijwel zekere tweede plaats af heeft moeten staan en nu wat afgezakt is naar plaats 3.

Eldert en Henk mochten ook remises noteren tegen respectievelijk Jos en Arjan die beiden hoger op de ranking staan. Helaas voor hen leverde dat geen hogere positie op, dus moeten ze proberen om dat in de laatste paar ronden nog wat te verbeteren.

Verder liep Jan tegen een wellicht onverwachte nederlaag aan tegen Thyn, die daarmee zijn verlies van vorige week weer corrigeerde. Jan is dit jaar de speler met de grootste progressie in rating, zodat zijn tot dusver succesvolle seizoen de nodige verwachtingen schepte. Dat viel tegen, maar gelukkig voor hem kosten nederlagen tegen nieuwkomers geen ratingpunten zodat hij nog steeds koploper is in de ratingladder. Volgende week mag hij proberen om zijn voorsprong uit te breiden tegen Henny. Dat zal geen gemakkelijke opgave worden, maar met Jan weet je het nooit.

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Dc2

Knappe overwinning Radboud.

In de twintigste speelronde behaalde de jeugdige en talentvolle nieuwkomer Radboud een zeer knappe overwinning op de ervaren en hoger ingeschatte speler Marco, waarbij niets af te dwingen viel. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat Marco wellicht zijn tegenstander wat onderschat had, en de partij iets te nonchalant opzette. Daar wist Radboud wel raad mee, en hij mocht dan ook al redelijk vroeg op de avond zijn, tot nu toe, grootste scalp aan zijn erelijst toevoegen. Op deze leeftijd, en in het eerste jaar op de club al dergelijke spelers verslaan is heel knap, en we verwachten dan ook dat Radboud in de toekomst zeker zal meespelen om de prijzen. De vraag is alleen wanneer dat zal gebeuren.

In navolging van Radboud liep de, eveneens jeugdige, speler Thyn tegen zijn eerste nederlaag in 8 partijen op, zodat zijn opmars voorlopig gestuit is. Tegen de nummer 2 op de ranglijst Piet kwam Thyn niet goed uit de opening wat door Piet zonder pardon uitgebuit werd. Toch zal ook Thyn in de toekomst van zich laten horen, dat lijkt wel zeker.

Verder verloor Luuk ook in de twintigste ronde niet, en passeerde hij en passant de 1900 elo punten grens op clubniveau. Een rating die hij landelijk al wat langer achter zich gelaten had. De spanning om de titel lijkt hiermee wel weg te zijn, omdat deze hem alleen in theorie nog kan ontgaan.

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Dd1

Spannende strijd om tweede plek.

In de negentiende speelronde stond de partij tussen Jesus en Piet op het programma, waarbij Luuk lachende derde kon worden bij een overwinning van Piet. Dat gebeurde, al was op het bord niet te zien dat de strijd tussen de vermoedelijke nummers twee en drie plaatsvond. Beide spelers maakten de nodige fouten, waarbij de kansen beurtelings wisselden tussen gewonnen voor Piet, naar gewonnen voor Jesus en weer terug naar gewonnen voor Piet. Kennelijk hebben beide spelers last van het naderende einde van het seizoen. Door deze, ietwat fortuinlijke overwinning neemt Piet de tweede plaats weer over van Jesus, en kan Luuk eigenlijk de eindzege niet meer ontgaan.

Van concentratieverlies aan het einde van het seizoen lijkt Thyn geen last te hebben. Hij is bezig aan een uiterst opmerkelijk verloop van de competitie. Na 10 opeenvolgende nederlagen volgde nu zijn 7e resultaat in successie met een verdienstelijke remise tegen de altijd lastig te bespelen Wim. Volgende ronde mag hij proberen de nieuwe runner up Piet pootje te lichten. We zijn benieuwd of dat gaat lukken.

De partij van de week werd deze keer gespeeld door Robert en Ton. Robert, nooit vies van een experiment op het bord, kreeg dit keer een koekje van eigen deeg toen Ton op de derde zet het verrassende f5 speelde. Helaas voor Ton pakte Robert deze variant echter prima aan, en zag Ton zich al snel geconfronteerd met een onhoudbare stelling. Fraai gespeeld door Robert, en theoretisch leerzaam. De partij is terug te vinden op de actueel pagina.

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Lg3

Luuk wint topduel ronde 18.

In de 18e ronde stond het belangrijke duel tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst op het programma, wat op fraaie wijze beslist werd in het voordeel van Luuk, die hiermee een voorschot op de titel genomen heeft.

Jesus en Luuk bij aanvang van het duel. Beide spelers hebben er zin in!

Jesus moest op winst spelen om nog kans te maken koploper Luuk in te halen, maar hij kwam helaas voor hem al snel minder te staan. Het cruciale moment kwam al rond de 10e zet met de volgende stelling op het bord.

Wit (Luuk) is veel beter uit de opening gekomen. Zijn stukken zijn ontwikkelt en staan dus veel actiever. Jesus hoopt op de tegenaanval door zijn pionnenstorm. Nu is het zaak het hoofd koel te houden en naar de beste voortzetting te zoeken. Die vind Luuk met b4!

Hoopt Luuk te spelen op de open b-lijn na Dxb4 of zit er een combinatie in? Jesus neemt het offer aan. Dxb4? 12 Lxc7! En met deze zet behaalt Luuk winnend voordeel. De loper kan immers niet genomen worden op dameverlies na Pd5+. Jesus vond nog wel de sterkste voortzetting met Pc5, maar na 13 De3 Kxc7 14 dxc5. Keek hij tegen een verloren stelling aan wat door Luuk vakkundig in winst werd omgezet.

Materieel staat het nog gelijk, maar de passiviteit van zwarts stukken zijn beslissend. De strijd om de titel lijkt dan ook beslist.

Naast deze wedstrijd gebeurde er natuurlijk meer op de clubavond. Hierbij springen de resultaten van Thyn en Arjan in het oog. Beide nieuwkomers doen het goed. Thyn behaalde zijn 6e resultaat in successie na maar liefst 10 nederlagen op rij bij aanvang van de competitie. Hij heeft duidelijk de fouten in zijn spel weten te vinden met opmerkelijk resultaat. ook Arjan won zijn 3e partij in 7 wedstrijden en staat nu op bijna 50%. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat zijn tegenstander, Jos, wat uit zijn doen leek en niet zijn gebruikelijke spel liet zien. Niettemin een knappe start!

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Pd7

Weinig verrassingen ronde 17.

In de door verschillende ziektes wat ingeperkte ronde 17 kwamen deze week weinig verrassingen voor. Toch mogen de overwinning van nieuwkomer Arjan en de remise van Wilbert wel vermeld worden als goede prestaties. Arjan speelde pas zijn zesde partij op clubniveau, en wist toch al zijn tweede overwinning te noteren, en dat is knap. Kind van de rekening was Ferry, die in zijn eerste seizoen wat wisselend spel laat zien en zich nu naast zijn tegenstander Arjan terug vindt op de 16e plaats van de ranking.

Ook de remise van Wilbert was het vermelden waard. Hij speelde een degelijke partij tegen Piet, die met deze remise definitief lijkt af te haken in de kampioensrace. Onverdiend was de remise zeker niet. Beide spelers lieten een winstmogelijkheid liggen in een partij die 63 zetten duurde, en pas nadat er alleen nog een loper tegen 2 pionnen op het bord stonden werd de vrede beklonken.

Volgende week staat de topper tussen de nummers een en twee van de ranglijst op het programma, en dan mag runner-up Jesus proberen om koploper Luuk nog pootje te lichten in het zicht van de haven. Dat zal ongetwijfeld een spannende strijd worden!

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: links: Da1, rechts: Dh4

Duel tussen de gebroeders Kempen in ronde 16 onbeslist.

In de 16e ronde van de competitie stond eindelijk het duel tussen de gebroeders Kempen op het programma. Hoewel Henny op papier de favoriet is heeft Wim wederom zijn verdedigende kunsten laten zien en er een verdiende remise van weten te maken.

Robert, die altijd een bijzondere opening uit de hoge hoed tovert begon deze keer bijzonder genoeg met de meest gespeelde zet: 1.e4. Maar Robert zou Robert niet zijn als hij niet toch iets bijzonders zou doen, en daarom besloot hij op zet 3 om zijn paard terug in de stal te zetten: Pc3-b1 en de Robert-opening was geboren. Hoewel dit natuurlijk tegen de openingsregels (stukken ontwikkelen) in gaat wist hij het de koploper toch behoorlijk lastig te maken (zie actueel).

De partij tussen Marco en Jos (eveneens na te spelen op de actueel pagina) was een mooi voorbeeld van het maximaal uitbuiten van een klein foutje. Gezien het spelverloop leek Jos duidelijk op remise uit te zijn, en moest Marco maar proberen de muur te slechten. Dat lukte na een wat mindere zet van Jos. Marco vond de sterkste voortzetting en won een pion. Na afruil van de stukken gaf Jos op. Een leerzaam potje!

Jan heeft zich na de nederlaag van vorige ronde weer herpakt met een knappe winst op Kees. Daarmee heeft hij dit jaar al bijna 50 elopunten te pakken waarmee hij ruimschoots aan kop gaat in de elobeker. Helaas voor hem heeft de remise tegen Jesus geen keizerpunten opgeleverd wat ten gunste komt van Guus die veel keizerpunten heeft te danken aan de winst op Robert in ronde 10.

Puzzel van de week. Deze week 2 vergelijkbare puzzels met verschillende oplossingen.

Oplossing vorige week: Ka5

Relatief veel remises in 15e speelronde.

In de 15e ronde eindigden 3 van de 8 partijen in remise, wat relatief veel is. Tevens waren dat de opmerkelijke uitslagen in deze competitieronde. Wim wist Jesus zijn eerste remise van het seizoen af te dwingen, en dat was knap want lang zag het er niet goed uit. Kort na de opening keek Wim al tegen een achterstand van 2 pionnen aan, en tegen Jesus staat dat meestal garant voor een nederlaag. Wim gaf echter niet op, en liet zien dat taai verdedigen zijn specialiteit is. Jesus kwam er maar niet door, en moest zelfs zijn materiële voorsprong weer inleveren met uiteindelijk remise als gevolg. Hierdoor zijn de kansen van Luuk op prolongatie van zijn titel sterk toegenomen en lijkt de strijd om de tweede plaats tussen Jesus en Piet weer wat spannender te worden.

Verder behaalde Thyn zijn 4e resultaat in successie met een verdienstelijke remise tegen Kees. Dit resultaat is net voldoende om de rode lantaarn eindelijk over te dragen aan Eldert, die op zijn beurt wederom in een nederlaag moest berusten. Eldert begon het seizoen nog zo goed met een overwinning op Ferry, maar lijkt de laatste tijd de draad een beetje kwijt te zijn. Hopelijk herstelt hij zich nog voor het einde van het seizoen.

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Te7

Snelle 14e ronde competitie.

De 14e ronde kenmerkte zich deze keer niet door de bijzondere partijen, maar meer door het aantal korte en snelle potjes die er gespeeld werden. Er was zelfs al een partij klaar voor sommige anderen nog moesten beginnen! De korte avond werd mede veroorzaakt door een groot aantal afmeldingen door ziekte of andere verplichtingen, zodat er eigenlijk wat minder te vermelden was.

De meest opmerkelijke uitslagen waren er deze keer in de staart van de ranglijst, waar Arjan zijn eerste overwinning behaalde wat hem meteen 2 plaatsen deed stijgen op de ranglijst. Ook Thyn, die zichzelf toch weer terug vindt op de laatste plaats, behaalde voor de derde keer op rij een resultaat in de vorm van een verdienstelijke remise tegen Ravi. Gezien de stijgende lijn zal hij vermoedelijk niet lang de rode lantaarn in handen hebben. We gaan het zien!

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Dh1

Knappe remise Thyn.

In ronde 13 was er geen echte verrassing te noteren of het moet de degelijke remise van Thyn tegen de doorgaans sterk spelende Marco zijn. Thyn laat al langer zien dat hij meer in huis heeft dan zijn plaats op de ranglijst doet vermoeden, en dit keer kwam het er eindelijk uit. Hij wist tegen Marco een voordeel uit de opening te verkrijgen, wat hij goed vast wist te houden tot het late middenspel. Daar werd tot de, voor Thyn, verdiende remise besloten die waarschijnlijk wilde voorkomen dat hij wederom een gunstige stelling door te veel optimisme om zeep hielp. Eindelijk loon naar werken moet hij gedacht hebben, maar minder leuk voor Marco die het de laatste weken wat tegen zit. Wellicht kan hij na de carnaval nog het een en ander herstellen voor zijn klassering.

Verder was de remise tussen Henny en Robert interessant om te zien. Robert, met zijn onorthodoxe openingsrepertoire koos voor de Stafford opening. Deze opening, een zijvariant van het Russich ontstaat na de beginzetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pf6 3.Pxe5 Pc6?! i.p.v. het gebruikelijke d6. Waarna de volgende stelling ontstaat:

Na het gebruikelijke 4. Pxc6 dxc6 5. d3 Lc5 6. Le2 h5 ontstaat de volgende stelling op het bord:

Deze stelling staat te boek als gunstig voor wit, maar het zal duidelijk zijn dat wit op moet passen voor allerlei dreigingen gericht op zijn enigszins kwetsbaar ogende koningsstelling. Recent heeft Lucas van Foreest met zwart hierin wat successen behaald, en wellicht heeft Robert dit mee gekregen. Gebruikelijk is hier c3 of h3 met allerlei verwikkelingen. In de partij tussen Henny en Robert gebeurde er ook van alles met dames op de onderste rijen en uiteindelijk remise en een breed lachende Robert als resultaat.

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: c8P

Verrassingen en spektakel in ronde 12.

In ronde 12 waren meerdere bijzondere uitslagen te noteren. De grootste verrassing was de nederlaag van kampioenskandidaat Jesus Jara tegen de altijd gevaarlijke Jan Francissen, die maar weer eens liet zien dat hij zeker niet onderschat moet worden. Na een gelijkopgaande opening kon Jesus zo maar even een pion van het bord afslaan, die helaas voor hem wel vergiftigd was, zoals dat zo fraai in schaaktermen heet. Iets te gretig en snel nam Jesus de pion, om even later te moeten constateren dat het direct verliezend was. Op de 20e zet stond de volgende stelling op het bord, waarbij Jesus zwart had.

Zwart kan de pion op e5 slaan. Dat ziet er gevaarlijk uit na Pxe5 en Dxe5. Maar hoe wint wit dan? Op Lxg6 volgt immers Dxg4 en zwart wint. Jesus dacht niet verder, en sloeg de pion. Jan speelde daarop onmiddelijk 21 Pxe5 Dxe5 22 Lh6 Te8 23 Lc6 waarna de volgende stelling op het bord stond.

Hier moest Jesus teleurgesteld erkennen dat hij zijn hand verspeeld had. Hij probeerde het nog maar kon de nederlaag niet meer voorkomen.

Jesus was echter niet de enige die zich liet verrassen. Ook Marius liet zich zowaar in de opening verschalken door nieuwkomer Ton, die een prima debuut op de club laat zien. Met een 50% score staat hij prima in de middenmoot, en zelfs nog boven zijn tegenstander, die tot nu toe een teleurstellend seizoen beleefd.

Verder mocht Thyn eindelijk zijn allang verwachtte eerste overwinning noteren. Kind van de rekening was een andere nieuwkomer Arjan, die zich tot zet 20 prima staande hield maar zich toen ernstig misgreep. Thyn profiteerde hier onmiddellijk van, en mocht eindelijk zelf de felicitaties in ontvangst nemen. De partij is na te spelen op de actueel pagina.

Het moment van de avond kwam wellicht uit de partij Marco Piet. Piet had zich na een slordige en ondoordachte paardmanoeuvre in de nesten gewerkt en moest zich met een stuk achterstand tegen wat vage aanvalskansen zien te redden. Dat lukte wonderwel. Na 18 zetten stond de volgende stelling op het bord:

Piet, met zwart, heeft de aanval, maar voldoende is het beslist niet. Er zit echter een venijnige val in de stelling die gemakkelijk over het hoofd gezien kan worden. Gelukkig voor Piet zag Marco het niet, en hij speelde dan ook vol goede moed 19: cxd4 !? waar Pc4 aangewezen was. Na het logische vervolg cxd4 20 Pxd4 ontstond deze stelling:

Wit staat een vol stuk voor, en lijkt gewonnen te staan. Echter Piet speelde hier Txe3! en plotseling wordt het duidelijk. 21fxe3 kan immers niet op Lg3#. Misschien van schrik, maar Marco speelde hier 21 Kf1? waar P4f3 aangewezen was voor gelijk spel. Piet aarzelde niet en speelde Txe2! (niet Lxe2?) en na 22 Pxe2 Te8 gaf wit gedesillusioneerd op. Een heuse schwindel altijd leuk voor de uitvoerder, maar Marco toonde zich een sportief verliezer en dat verdiend ook een compliment. De slotstelling is ook nog het aanzien waard. Wit staat een toren voor, maar staat desondanks verloren:

Puzzel van de week.

Oplossing vorige week: Dc6

Spannende strijd tussen Jesus en Marco in ronde 11.

In ronde 11 stond de spannende partij tussen Jesus en Marco op het programma. Zou het Marco lukken om Jesus net als Luuk op remise te houden? Dat lukte net niet. In het eindspel, met beiden een toren en nog enkele pionnen wist Jesus als eerste te promoveren, en moest Marco erin berusten dat remise deze keer er niet in zat. Jammer voor Marco, want lang was het een gelijk opgaande strijd en leek remise het meest logische resultaat te zijn. Jesus is door deze overwinning nog slechts een half punt verwijderd van Luuk, wat extra spanning brengt in het competitieverloop.

Verder won Henny de onderlinge strijd in de subtop van Marius, die zich wellicht een betere competitiestart voorgesteld had. Opmerkelijk was dat Marco zich tegen Jesus te kort deed door te passief te spelen, waar Marius zichzelf de das om deed door de aanval te snel in te zetten. Beide partijen zijn na te spelen op de actueel pagina.

Radboud mocht het opnemen tegen Piet, en wist het Piet behoorlijk moeilijk te maken. In de toekomst gaan we dan ook zeker meer horen van deze jeugdige speler. Volgende week treft hij in Wim wederom in zware tegenstander, maar kansloos zal hij zeker niet zijn. Een overwinning zou een verrassing zijn, die eigenlijk geen verrassing meer is. Dat heeft Radboud inmiddels wel aangetoond.

Onderin laat Thyn zien dat hij het openingsrepertoire beheerst, maar in de afwerking zijn verdediging toch wel erg veronachtzaamt. Wie kent niet het probleem dat je je zodanig focust op jouw aanval, dat je vergeet dat je ook nog moet verdedigen? Voor Thyn lijkt dat een handelsmerk te worden. Volgende week mag hij tegen nieuwkomer Arjan proberen het tij te keren.

Puzzel van de week

Oplossing vorige week: Da6

Verrassingen in ronde 10 bij herstart competitie. 1 februari 2022

Na 3 maanden gedwongen pauze begon 31 januari de competitie, in aangepaste vorm, weer als vanouds. Men had er zin in, en dat was te merken. Er werd fanatiek geschaakt, met de altijd spannende tweestrijd tussen Piet en Luuk op het programma en een verder goede opkomst. Ook werden de eerste 2 verrassende uitslagen te noteren. Wim, toch niet de minste, verloor van nieuwkomer Ferry, die hiermee meteen liet zien al in het eerste jaar mee te kunnen op clubniveau, en dat is knap. Ook Robert, die met zijn uitzonderlijk openingsrepertoire meestal een lastig te nemen horde is moest het onderspit delven tegen Guus. Guus liet het deze keer na om zijn, zorgvuldig opgebouwde voordeel met enkele zetten om zeep te helpen. Een kwaal die hem al vele elopunten en plaatsen op de ranglijst gekost heeft.

Het duel bovenin tussen Luuk en Piet was leuk. Luuk kwam deze keer niet goed uit zijn standaardopening, en moest het grootste gedeelte van de partij tegen een nadelige stelling aan kijken. Helaas voor Piet is Luuk iemand van de lange adem, wat van Piet niet gezegd kan worden. Toen Piet zich op zet 32 flink misrekende greep Luuk dan ook onmiddellijk zijn kans, om enkele zetten later de felicitaties van zijn tegenstander in ontvangst te mogen nemen. Zuur voor Piet, die enkele keren een kans miste om zijn voordelige stelling flink uit te bouwen. Een ietwat gelukkige, maar daardoor niet minder verdiende overwinning van Luuk.

In deze partij, die inmiddels gepubliceerd is op de actueel pagina, kwam een leuk leermoment voor. Kijk eens naar deze stelling:

Luuk heeft zojuist Tdc1gespeeld. Hij staat slechter, gezien de ver opgerukte pionnen van zwart en de activiteit van de zwarte stukken, maar hoe kan zwart zijn voordeel omzetten in groot voordeel? Het antwoord is terug te vinden in de partij analyse op de actueel pagina van dit seizoen. Hint: zoek naar een positioneel sterke zet waardoor de zwarte dreigingen de doorslag moeten gaan geven, ipv een direct winnende combinatie. Piet miste hem, maar ziet U het wel?

Puzzel van de week

Oplossing vorige week: Kg6

Geen verrassingen ronde 9. 9 november

In de negende ronde van de onderlinge competitie deden zich geen verrassingen voor, al leek Kees daar lange tijd wel voor te zorgen. In het vroege eindspel ging hij echter alsnog de fout in zodat de verrassing uitbleef.

Het echte gevecht was deze ronde te zien in de staart van de ranglijst.Thyn en Theo vochten de strijd om de rode lantaarn uit, die in het voordeel van Theo beslecht werd. Gemakkelijk ging dat niet. Beide spelers vochten voor wat ze waard waren, en speelden zeker niet slecht. Helaas voor Thyn lijkt hij het overzicht te verliezen naarmate de partij verder vordert, met regelmatig onnodig verlies tot gevolg. Jammer, Thyn mag nog even geduld hebben voor zijn eerste punten. De partij is na te spelen op de pagina actueel.

Puzzel van de week

Oplossing vorige week: d8L

Ravi en Radboud winnen weer. 2 november

In de 8e ronde lieten de jeugdige talenten Radboud en Ravi zien dat er dit seizoen rekening met ze gehouden moet worden. Beide noteerden een degelijke overwinning op de nieuwkomers Ferry en Eldert, die zich wellicht een beter debuut op de schaakclub voorgesteld hadden. Ravi en Radboud staan nu met 50% keurig in de middenmoot. Een prima seizoensstart voor beide.

Naast Ravi en Radboud viel het spel van Thyn ook in positieve zin op. Thyn wacht na zeven ronden nog altijd op zijn eerste punt, en dat mag opmerkelijk genoemd worden. Regelmatig laat hij zien dat hij het spelletje echt wel begrepen heeft. Zo wist hij het regerend kampioen en koploper Luuk heel lastig te maken, maar helaas voor hem gaf de ervaring en degelijkheid van Luuk uiteindelijk toch de doorslag en bleef hij weer met lege handen achter. Het lijdt echter geen twijfel dat het eerste resultaat niet lang meer op zich zal laten wachten. Misschien volgende week tegen Theo?

Puzzel van de week

Oplossing vorige week: Tc2

Eerste halve verliespunt Luuk. 26 oktober

In de 7e ronde van de competitie liep Luuk tegen zijn eerste halve verliespunt aan. Marco wist de regerend kampioen op een verdienstelijk gelijkspel te houden, waarbij hij zelfs een winstgevende voortzetting over het hoofd zag. Gemakkelijk te zien was deze winnende zet echter niet, dus wellicht is remise hier toch een eerlijk resultaat. Door deze remise zag Luuk zijn directe concurrent Jesus Jara tot op een half punt naderen. Jesus won in een riskant opgezette aanvalspartij van oud kampioen Piet Hendriks, die na zijn tweede nederlaag vrijwel kansloos is voor een volgende titel. Een korte impressie van deze partij is terug te zien op de actueel pagina, evenals de partij tussen Marko en Luuk.

Verder viel de snelle overwinning van Radboud op de zeer ervaren Jos op, die aan een teleurstellend seizoen bezig is. Hopelijk hervindt deze weer snel de vorm en kan hij wat van de opgelopen schade herstellen in het verdere seizoen.

Puzzel van de week

Oplossing vorige week: Te7

Verdienstelijke remise Ton Venhuizen 19 oktober

Wederom lieten de nieuwkomers bij de vrijpion zien dat we rekening met ze moeten houden. Jesus won het lastige onderonsje tegen Marius, en staat stevig op de 2e plaats in de ranglijst. Volgende week mag hij het opnemen tegen oud kampioen Piet Hendriks en dat beloofd een interessante ontmoeting te worden. In de schaduw van de koplopers liet Ton zien dat hij zich ook zeer behoorlijk weet te redden op het schaakbord met een verdienstelijke remise tegen Marco, en een fraaie 6e plaats op de ranglijst als resultaat. Een knappe prestatie voor een eerstejaars schaker, dat beloofd wat.

Helaas verging het Radboud en Thyn wat minder. Thyn, die in de onderlinge confrontatie tegen een andere nieuwkomer, Eldert, zeer sterk uit de opening kwam en een paar pionnen wist te winnen leek op z'n eerste overwinning af te gaan, maar door zijn enthousiasme verloor hij een stuk. Helaas was het eindspel te ingewikkeld om nog een punt uit het vuur te slepen en verloor daarom de onderlinge confrontatie. Hij wacht hierdoor nog altijd op zijn eerste overwinning. Hij zal zich ongetwijfeld een betere start voorgesteld hebben. Radboud verloor wederom van Kees, die liet zien dat ervaring minstens zo belangrijk is als talent. Vervelend voor Radboud, die zijn wervelende start nog geen goed vervolg heeft kunnen geven. Volgende week mag hij het weer proberen tegen Jos, die zijn vorm hervonden lijkt te hebben. Benieuwd hoe dat af gaat lopen!

Puzzel van de week

Oplossing vorige week: Df8.

Weinig verrassingen in 5e ronde. 12 oktober

De 5e ronde was vooral voor Thyn en Jos spannend die beide een slechte seizoensstart doormaken. De onderlinge confrontatie eindigde in een overwinning van Jos na een flinke misrekening van Thyn die zijn sterk opgezette koningsaanval niet beloond zag. Volgende week mag Thyn tegen een andere nieuwkomer, Eldert, een nieuwe poging wagen. Verder wist Radboud tegen Jan wederom een zeer sterke stelling op te bouwen. Maar ook Radboud misrekende zich flink, en gaf geheel onnodig zijn toren weg, zodat Jan uiteindelijk toch aan het langste eind trok. Deze partij is na te spelen op de actueel pagina.

Puzzel van de week

Oplossing vorige week: Lh6.

Luuk Saris alleen koploper na ronde 4. 5 oktober.

Het eerste "2 punten duel" voor het kampioenschap is gewonnen door regerend kampioen Luuk Saris, die hiermee een voorschot heeft genomen op zijn volgende titel. Hij staat nu met 100% fier aan kop, gevolgd door maar liefst 6 achtervolgers met 75%. Voor volgende week staat het duel met een van deze achtervolgers (Henny) op het programma, die zijn ongeslagen status zeker zal proberen vast te houden.

Op de overwinning van Luuk viel weinig af te dingen. Jesus koos met wit voor een ongebruikelijke variant van het Scandinavisch die voordelig is voor zwart. De complicaties van deze opening wegen onvoldoende op tegen het positionele voordeel van zwart. Bij secuur verdedigen is het dan ook wit die moet strijden voor een remise, en dat is Luuk wel toevertrouwd. Een uitgebreide analyse van deze partij is te zien op de actueel pagina van seizoen 2020-2021 ofwel hier.

De nieuwkomers hadden het sowieso zwaar deze ronde. Ze verloren allemaal, waarbij opgemerkt moet worden dat Ton vrij was, dus niet kon verliezen. In de onderste regionen beleven Jos en Thyn een, tot dusver, moeilijk seizoen. Beide staan nog puntloos onderaan. Jos lijkt in een vormcrisis te verkeren en mag volgende week tegen Thyn proberen de draad weer op te pakken. Gemakkelijk zal dit niet zijn, want Thyn' s spel laat zien dat hij zeker niet puntloos zal blijven dit seizoen.

Puzzel van de week

Oplossing vorige week: Dg8.

Jesus Jara koploper na ronde 3. 28 september.

Voor de derde competitieronde stond de interessante tweestrijd tussen nieuwkomers en gedeelde koplopers Jesus Jara en Radboud Egger op het programma. Helaas voor Radboud bleek Jesus toch nog een maatje te groot, en mocht hij zijn eerste nederlaag noteren. Jesus daarentegen, wierp zich op tot een serieuze kandidaat voor het kampioenschap, en dat mag hij volgende week laten zien in de onderlinge confrontatie tegen regerend kampioen Luuk Saris. Luuk staat, samen met Jesus, op de gedeeld eerste plaats met beide 100%, en het zal dan ook wederom een zeer spannende tweestrijd worden. De winnaar kan zich al vroeg in het seizoen de topfavoriet voor de titel noemen.

Verder was het weer een gezellige competitieavond (zie foto) en was het eveneens interessant om te zien of Henny en Marco hun goede vorm vast wisten te houden, en of Piet zich wist te herstellen van de nederlaag van vorige week. Henny en Marco lieten beiden hun respectievelijke tegenstanders Wilbert en Wim spitsroeden lopen (wat zijn dat eigenlijk, spitsroeden?) door een flink voordeel op te bouwen, die ze eigenlijk in winst om zouden moeten zetten. Echter beide tegenstanders lieten zien dat ze uit het juiste schaakhout gesneden zijn, en wisten hun aanvankelijke nadeel gelijk te trekken. Henny had daarbij nog het geluk dat Wilbert in de slotstand de winnende variant over het hoofd zag en remise afdwong door herhaling van zetten.

Piet herstelde zich goed van zijn nederlaag vorige week met een degelijke overwinning op Theo, die zich na 3 nederlagen wellicht een betere seizoensstart voorgesteld had. Dat zelfde geldt voor Thyn, die zeker geen slecht spel laat zien, maar de pech had telkens een speler in vorm tegenover zich te zien. Hij zal nog even moeten wachten op zijn eerste punten, die ongetwijfeld gaan komen.

Puzzel van de week

Oplossing vorige week: d4.

Knappe overwinning Henny in tweede competitieronde 21 september.

In de tweede ronde van de competitie stond meteen de tweestrijd tussen de twee oud kampioenen Henny en Piet op het programma, een wedstrijd die altijd garant staat voor het nodige spektakel. Ook nu was het pionoffer van Piet op zet 4(!) een uitnodiging voor een strijd die op het scherpst van de snede uitgevochten moest worden. Henny nam de uitnodiging met beide handen aan, en wist uiteindelijk de partij in zijn voordeel te beslechten. Een uitgebreide analyse is te zien op de actueel pagina van Seizoen 2021-2022.

Verder blijven de nieuwkomers het opvallend goed doen. Maar liefst 2 van de nieuwe leden van de vrijpion hebben ook de 2e ronde gewonnen en staan daarmee gedeeld eerste. Een van de twee was wederom de slechts 14 jarige debutant Radboud Egger. Hij trof een andere nieuwkomer namelijk Eldert. Hij wist een sterke aanval op te zetten waar, helaas voor Eldert niks meer tegen te doen was. Volgende week mag hij tegen de andere nieuwkomer met 2 overwinningen achter zijn naam, Jesus Jara, laten zien of er zelfs nog meer in het verschiet is.

Ravi heeft zich na de spannende partij van vorige week, waarin hij helaas moest opgeven, goed herpakt en wist op vakkundige wijze Jos te overmeesteren.

Tot slot wisten Marco en Robert er een interessante partij van te maken zoals we van ze gewend zijn.

Partij ging verder met

…. – Kc5

La6 – Le6

Tb4 – Ta7

Lb5 – Tb7

Lxa4 – Txb4

axb4 – Kxb4

Le8 – Kc3

Lxh5 – Kxc2

f3 – Lc4+

Kf2 – Kd3 (diagram)

Le8 – Ld5

Ld7 – exf3

Lxf5+ en zwart geeft op


Ld5 is uiteraard niet goed, maar Robert stond niet alleen een pion achter maar ook qua tijd werd het hem lastig gemaakt. Beter was Le6 waarna het nog steeds gewonnen is voor Wit maar wel een stuk lastiger.


Puzzel van de week

Oplossing vorige week: Te2.

Fraaie start nieuwe leden eerste competitieronde. 14 september.

De eerste ronde van de competitie ging afgelopen maandag van start met maar liefst 3 overwinningen van de nieuwe leden van de vrijpion. Met name de prestatie van de slechts 14 jarige debutant Radboud Egger was opmerkelijk. Hij trof in Ravi Jansen meteen een tegenstander die het hem zeker niet gemakkelijk zou maken, en er ontspon zich dan ook een interessante partij met wisselende kansen. In het eindspel met beide een toren en 2 pionnen voor voor Ravi kwam deze stelling op het bord.

Op het eerste gezicht lijkt zwart goed te staan. Immers, als wit de aangevallen toren wegzet dan speelt zwart Ke7 en wint. Radboud speelde echter e7!, en nu zijn de rollen omgedraaid.Promotie van de pion is een feit. Scherp gezien voor een 14 jarige nieuwkomer. Ravi sputterde nog wat tegen, maar moest uiteindelijk de eer aan Radboud laten.

Behalve Radboud behaalden nieuwkomers Jesus Jara en Eldert Schallenberg een overwinning, al kreeg de laatste hierbij wel wat hulp van zijn tegenstander Ferry Hein. Ferry, de vierde nieuwkomer, raakte volledig de draad kwijt toen er het e.e.a. mis ging met de notaties, en in de verwarring gaf hij pardoes zijn dame en uiteindelijk de partij cadeau. Volgende keer zal hem dit beslist niet overkomen.

De laatste 2 nieuwkomers, Ton Venhuizen en Thyn Aelen verloren weliswaar, maar lieten toch zien dat ze zeker niet gemakkelijk te verslaan zijn. Kortom, de vrijpion is in de breedte behoorlijk gegroeid. Een fraaie start!

Puzzel van de week